ARhus zet zich in voor Nowedo vzw en zo ook voor dove collega Maddy

Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.
Joke Couvreur Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.
ARhus zet zich in het kader van de Warmste Week in voor vzw Nowedo, een organisatie die zich inzet voor doven en slechthorenden. Personeelslid Maddy Bonte is zelf doof en is actief binnen Nowedo. De warmste activiteiten van het kenniscentrum op De Munt zijn vrijdagavond afgetrapt met een quiz waaraan zowel horenden, slechthorenden als doven deelnamen.

ARhus is altijd al begaan geweest met toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. “Doven kunnen tijdens activiteiten bijvoorbeeld een beroep doen op een gratis tolk gebarentaal”, vertelt directeur Yves Rosseel. “Voor slechthorenden is er in ons onthaal en onze polyvalente zaal ringleiding voorzien, een techniek die ervoor zorgt dat mensen met een hoorapparaat geen last hebben van storend omgevingsgeluid. Vanaf volgend jaar komt er in het kader van de European Disability Card ook een korting voor begeleiders van mensen met een beperking.”

Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.
Joke Couvreur Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.

Meerwaarde

Niemand die dan ook vreemd opkijkt dat een van de collega’s zelf doof is. Maddy Bonte werkt al dertig jaar in de Roeselaarse bibliotheek: eerst bij de Stedelijke bib, daarna bij ARhus. Haar beperking is er een meerwaarde. “Naast mijn vaste taken ondersteun ik doven en slechthorenden die ARhus bezoeken”, vertelt Maddy. “Ik zorg ook voor de aanvulling van de collectie rond gebarentaal en dovencultuur en zit mee in de organisatie van de basiscursus gebarentaal bij ARhus, die dit jaar volzet is. Dat is een opsteker, want er is een serieus tolkentekort in Vlaanderen. Soms kan ik vergaderingen niet bijwonen omdat er geen tolk is.” 

Nowedo

Niet alleen bij ARhus, maar ook bij Nowedo vzw zet Maddy zich in voor doven en slechthorenden. Als een van de zeven regionale verenigingen in Vlaanderen behartigt Nowedo al 25 jaar de belangen van de doelgroep, organiseert ze activiteiten en vormingen en verspreidt informatie over gebarentaal, dovencultuur en toegankelijkheid. De Warmste Week kan de vzw een duwtje in de rug geven. “Ik heb aan ons Warmste Week-team voorgesteld om dit jaar Nowedo als goed doel te kiezen”, vertelt Maddy. “ARhus zou ARhus niet zijn als ze hier niet zouden op ingaan.”

Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.
Joke Couvreur Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.

Quiz

Vrijdagavond vond de eerste - en meest opmerkelijke activiteit - ten voordele van Nowedo plaats: de quiz ‘Iedereen hoort er bij’, waar zowel horenden, slechthorenden als doven aan deelnamen. Doorwinterd quizmaster Wouter Bossuyt bokste de quiz ineen. “Het is een primeur voor mij, een uitdaging om creatief uit de hoek te komen. Voor de typische muziekrondes pas ik uiteraard deze keer, maar ik heb wel enkele originele opdrachten in petto waarbij andere zintuigen dan het gehoor zullen uitgedaagd worden.” Wouter kreeg tips van Maddy en André Lathouwers, voorzitter van Nowedo vzw. “De aanwezige tolken zijn vooral ondersteunend. De vragen zijn allemaal visueel opgemaakt”, weet André Lathouwers. Doof Vlaanderen juicht het initiatief alvast toe. “Het is zeker belangrijk dat zulke evenementen toegankelijk worden gemaakt voor dove gebarentaligen, voor meer inclusie en zichtbaarheid. Dit moet ook op onze vraag en met onze medewerking gebeuren”, zegt Filip Verstraete, algemeen directeur Doof Vlaanderen.

Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.
Joke Couvreur Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.

Nog meer activiteiten

De uitverkochte quiz startte trouwens met een symbolische sensibiliseringsactie. Bij de verwelkoming richtte Maddy zich in gebarentaal tot het publiek. Eerst zonder tolk, daarna sprong de tolk bij om te vertalen wat Maddy zei. De rollen werden dus omgedraaid: de horenden ervoeren hoe het voelt om niet te begrijpen wat er gezegd wordt.

De komende weken staan nog meer activiteiten op het programma: op 6 december vindt ‘De Schrijfwijzen: Het Groot Dictee Heruitgevonden’ plaats. Op 13 december kun je de kerstsfeer komen opsnuiven tijdens de kerstconcerten in samenwerking met STAP. Daarnaast kan je in alle afdelingen van ARhus je rostjes in de rostpot deponeren of een steentje bijdragen door in het ARhus Café het Warmste Week-gerecht of de Warmste Week-mocktail te bestellen. Meer info op www.arhus.be/warmste-week-2019.

Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.
Joke Couvreur Maddy Bonte tijdens de symbolische sensibiliseringsactie.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.