ARhus zet in op geletterdheid

Binnen het SIREE-project van ARhus denken ouders van BS Ring samen met de school en de brugfiguur van Stad Roeselare na over hoe het beter kan op school, zodat iedereen zich welkom voelt.
ARhus Binnen het SIREE-project van ARhus denken ouders van BS Ring samen met de school en de brugfiguur van Stad Roeselare na over hoe het beter kan op school, zodat iedereen zich welkom voelt.
Open kenniscentrum ARhus zet dit najaar sterk in op geletterdheid in de breedste zin van het woord. “Het verbeteren van geletterdheid kan niet alleen bijdragen tot betere perspectieven op de arbeidsmarkt en vermindering van armoede, het kan mogelijk ook bijdragen aan de mate waarin men zich onderdeel voelt van de samenleving en hoe men met de eigen gezondheid omgaat”, verduidelijkt algemeen directeur Yves Rosseel. 

ARhus legt drie focuspunten. In eerste instantie wordt werk gemaakt van de eventuele laaggeletterdheid van nieuwkomers en anderstaligen via de organisatie van praattafels waarbij anderstaligen hun Nederlands oefenen met vrijwilligers, het Taalpunt Nederlands met een aangepaste collectie voor volwassenen en een Makkelijk Lezen Plein voor de jeugd. Daarnaast zet ARhus met het SIREE-project in op integratie van mensen met niet-Belgische roots op vlak van onderwijs en ondernemerschap.

Digidokter-sessies

Ook in digitale geletterdheid wordt geïnvesteerd via de Digidokter-sessies: informele infosessies over boeiende ict-onderwerpen zoals muziek streamen en besparen op je telecomfactuur, het DIGIE Café waar iedereen terecht kan voor gratis ict- en technologieadvies en de Digieklassen die de digitale vaardigheden van laaggeletterde ouders versterken.

Tot slot wil ARhus ook haar bezoekers laten kennismaken met en kennis delen over gezondheid via activiteiten, workshops en de collectie. Zo is er Week van de Beweging, de HerstelAcademie, het mantelzorgcafé,… “Hoewel ARhus een vrij divers publiek over de vloer krijgt, vallen de meest kwetsbare groepen nog te vaak door de mazen van het net. Met het project Iedereen gezondheidsvaardig! willen we, in samenwerking met verschillende partners, inzetten op het versterken van gezondheidsvaardigheden en autonomie bij kwetsbare groepen via wijkgerichte interactieve workshops en het actief betrekken en sensibiliseren van de eerste lijn en sleutelfiguren in de wijken”, geeft Rosseel aan. “Dit project kunnen we overigens realiseren met de steun van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting,” besluit Rosseel.

Meer op www.arhus.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.