ARhus blaast vijf kaarsjes uit: “De horizon van onze bezoekers is breder dan vijf jaar geleden en dat is fantastisch”

Kenniscentrum ARhus pakte voor de vijfde verjaardag uit met een vol activiteitenprogramma. Hier wordt geëxperimenteerd met Virtual Reality, onder de toepasselijke noemer ‘VRhus’
Joke Couvreur Kenniscentrum ARhus pakte voor de vijfde verjaardag uit met een vol activiteitenprogramma. Hier wordt geëxperimenteerd met Virtual Reality, onder de toepasselijke noemer ‘VRhus’
ARhus bestaat vijf jaar en heeft dat zaterdag uitgebreid gevierd. In en rond het kenniscentrum op De Munt werden tien gratis activiteiten op poten gezet, van een initiatie taekwondo in een heuse boksring tot en met een ballonnenbad op de bovenverdieping.

Precies vijf jaar geleden, op 23 februari 2014, gingen de twee vroegere Roeselaarse bibliotheken dicht en opende ARhus de deuren op De Munt. Al van meet af aan was het de bedoeling een zo breed mogelijk publiek te bereiken door af te stappen van het klassieke imago van bibliotheken. Volgens algemeen directeur Yves Rosseel is ARhus daar al aardig in geslaagd. 

Niemand kijkt er nog van op wanneer er plots een boksring in ARhus staat en zo hoort het ook

Algemeen directeur Yves Rosseel

“Vijf jaar geleden draaide het er ook al om de focus te leggen op lezen en leren in een bredere zin. Niet alleen boeken, maar ook kennis delen, sociale vaardigheden aanscherpen, technologisch lezen, leren over geestelijke gezondheid, muziek en sport. Al die aspecten komen vandaag ook aan bod in ons activiteitenprogramma.”

Dat laatste wordt geïllustreerd met een echte boksring op de eerste verdieping van het gebouw. Verschillende vechtsportclubs gaven er zaterdag demo’s en initiaties.  “Hadden we hier vijf jaar geleden mee uitgepakt, dan had zoiets toch wel wat wenkbrauwen doen fronsen bij de bezoekers”, gaat Rosseel verder. “Maar vandaag kijkt bijna niemand daar nog van op. Dat toont aan dat de geesten van onze bezoekers mee geëvolueerd zijn en dat is uiteraard fantastisch.”

Kenniscentrum ARhus pakte voor de vijfde verjaardag uit met een vol activiteitenprogramma.
Joke Couvreur Kenniscentrum ARhus pakte voor de vijfde verjaardag uit met een vol activiteitenprogramma.

Ballonnen en chatbot

Op de bovenverdieping van ARhus, die doorgaans alleen voor medewerkers gereserveerd is, konden bezoekers net als vijf jaar geleden bij de opening opnieuw genieten van het uitzicht over de stad. De vergaderruimte werd omgetoverd tot een soort aquarium met honderden kleurrijke ballonnen voor de kinderen.

Op de derde verdieping konden bezoekers de nieuwe chatbot van ARhus testen. “Het gaat om een chatrobot die we willen inschakelen op onze sociale media en aan het onthaal”, legt Rosseel uit. “De robot zal in staat zijn op eenvoudige vragen van bezoekers te antwoorden, terwijl de robot ook verlengingen van de uitleentermijn zal kunnen verwerken. Zo willen we onze medewerkers ontlasten van die eenvoudige, maar tijdrovende taken.”

Joke Couvreur
Joke Couvreur
Joke CouvreurReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.