Amokmaker die brand stichtte aan politiekantoor na stille mars voor overleden Lamine, krijgt werkstraf

Het ging er tijdens de herdenkingen voor Lamine niet altijd even rustig aan toe.
Het ging er tijdens de herdenkingen voor Lamine niet altijd even rustig aan toe.
Een 31-jarige man uit Wervik die op 9 mei 2019 in Roeselare deelnam aan een stille wake voor de overleden Lamine Bangoura (27) moet een werkstraf van 60 uren uitvoeren en een boete van 400 euro betalen voor opzettelijke brandstichting aan het politiekantoor op de Botermarkt.

Op 7 mei 2019 stierf Lamine Bangoura bij een uithuiszetting wegens achterstallige huur. De deurwaarder trok toen samen met agenten naar zijn huurwoning in de Mezenstraat maar na een schermutseling bezweek hij plots. Een gevolg van politiegeweld, vonden vrienden en kennissen van Lamine. Om hem te herdenken, organiseerden ze een stille mars maar die mondde uit in een bekogeling van het politiekantoor in het centrum van Roeselare. Enkele demonstranten maakten ook een brandstapel. Iets voor 23u nam Daniel M.B. tot twee keer toe brandend hout van de brandstapel en gooide het in het portaal van het politiegebouw. Camera’s registreerden alles en leidden tot de identificatie van Daniel M.B. uit Wervik. Hij bekende. Hij liep eerder al een veroordeling voor slagen op, een rechtszaak voor een diefstal met geweld zit in de pijplijn.

Een verslag van twee wetsdokters maakte intussen duidelijk dat Lamine niet door overdreven politiegeweld stierf. Een combinatie van drukkend geweld door de politie, drugsgebruik én zijn geagiteerde toestand lag aan de basis.