Alain exposeert draadpoppen

ROESELARENAAR STELT PRIVÉCOLLECTIE TENTOON OP GENTSE FEESTEN

Alain Verhelst stelt een deel van zijn poppen tentoon in het Augustijnenklooster.
Foto's Nimmegeers Alain Verhelst stelt een deel van zijn poppen tentoon in het Augustijnenklooster.
Alain Verhelst is bezeten door draadpoppen en heeft een van de mooiste privécollecties van Europa. Enkele van zijn unieke en historische draadpoppen staan tijdens de Gentse Feesten, van 18 tot 26 juli, in de schijnwerpers op de expo 'Poppen op de rode loper' in het Augustijnenklooster.

Greta Bruggeman en haar Poppentheater Paljas lagen aan de basis van Alains voorliefde voor draadpoppen. "Greta was onze buurvrouw en had een eigen poppentheater in haar kelder. Jaren later volgde ik een cursus marionetten maken, wat ook de aanleiding was tot de opstart van DRAAD-poppentheater vzw. Sindsdien hebben poppen en het poppenspel me niet meer losgelaten. Wat me er zo enorm in aanspreekt, is dat je emoties moet overbrengen met een object, je moet de pop tot leven brengen."

Nazipropaganda

In 1992 kocht Alain zijn eerste vier draadpoppen van de Tsjechische poppenmakers Muller-Bartonova. "Ik gok dat ik er nu tussen zevenhonderd en negenhonderd heb. Ik koop ze online, op rommelmarkten,... De collectie is ook een leerschool voor mij. Het gaat niet zomaar over het bezitten van mooie, unieke stukken, maar ik trek ook lessen uit het werk van andere poppenmakers. Mijn eigen houtsnijwerk wordt er beter van. Daarnaast houd ik ook van het verhaal achter de poppen. Wist je bijvoorbeeld dat de nazi's draadpoppen gebruikten als propagandamiddel. Via poppenspel maakten ze de Engelsen belachelijk, maakten ze hun ideeën over de joden wereldkundig en brachten ze vertier aan het front."

Poppenlabo

Een groot deel van Alains collectie is tijdens de Gentse Feesten, van 18 tot 26 juli, te bewonderen in het Augustijnenklooster in Gent op de expo 'Poppen op de rode loper'. In de communicatie over de tentoonstelling wordt Alains collectie een van de mooiste privécollecties in Europa genoemd. Zelf is Alain bijzonder bescheiden. "Ik ben gewoon iemand met een passie die toevallig een aantal historische items bezit", reageert hij. Maar Alains deelname aan de expo is ook een springplank naar meer. DRAAD-poppentheater vzw werd vorig jaar aangesteld als cultureel ambassadeur van Roeselare. Hieraan gelinkt is de oprichting van een poppenlabo. "In 2016 gaan we hier werk van maken", licht Alain een tip van de sluier. "Het poppenlabo wordt geen muf museum, maar een plek waar je een blik kunt werpen op het verleden en waar je terecht kunt voor seminaries, workshops, onderzoek,..."


'Poppen op de rode loper' is te bezoeken in het Augustijnenklooster in de Sint-Margrietstraat in Gent op 18 juli van 15 tot 18 uur en van 19 tot 26 juli van 11 tot 18 uur. De inkom is gratis.