Al 20 coronapatiënten in AZ Delta. Ziekenhuis bouwt 2 extra tenten om toekomstige toestroom aan te kunnen

Een van de tenten die werden opgezet om de toestroom aan te kunnen.
kos Een van de tenten die werden opgezet om de toestroom aan te kunnen.
Het AZ Delta verzorgt op dit moment 20 coronapatiënten. 16 patiënten liggen in de campus Wilgenstraat en daarvan liggen er drie op Intensieve Zorgen. In de campus in Menen worden vier patiënten verzorgd die besmet zijn met het COVID-19 virus. “We hebben ook twee extra tenten geplaatst om de mogelijke toestroom de baas te kunnen”, zegt woordvoerster Kristien Beuselinck.

Ook in het AZ Delta stijgt het aantal coronapatiënten die ze opvangen. Woensdag ging het nog om 16 coronapatiënten, de dag ervoor waren dit er slechts 11, waarvan één op Intensieve Zorgen. 

Op alle campussen samen van het AZ Delta worden op vrijdag 115 patiënten opgevangen die mogelijks besmet zijn met het coronavirus en die het resultaat van een coronatest afwachten. Woensdag waren dat er nog 95. Ondertussen breidt het AZ Delta hun corona-afdelingen in hun campussen ook uit om de toestroom van toekomstige patiënten aan te kunnen. In Roeselare zijn hiervoor twee tenten bijgekomen die sinds vandaag in gebruik zijn genomen. “Eén tent is bedoeld voor het uitvoeren van een triage waarbij de verschillende patiëntengroepen gescheiden worden volgens dringendheid en mogelijke besmetting”, zegt woordvoerster Kristien Beuselinck. 

Extra capaciteit

“De tweede tent dient om extra capaciteit te voorzien voor de evaluatie en behandeling van coronapatiënten. Als een patiënt moet opgenomen worden en mogelijk positief test op corona, wordt hij opgenomen op een isolatieafdeling voor mogelijk besmette patiënten. Daar wordt de patiënt verder behandeld in afwachting van het testresultaat. Als de test uitwijst dat de patiënt besmet is met het coronavirus, gaat die patiënt naar de aparte afdeling voor besmette patiënten voor verdere verzorging.” 

De tenten staan ter hoogte van de Meensesteenweg. Daardoor wordt het verkeer vanuit het centrum omgeleid via de Rijselstraat. Ook spoeddiensten zijn ondertussen opgesplitst in een gedeelte ‘corona’ en een gedeelte voor andere spoedgevallen. 

Het aantal medewerkers dat zich met coronapatiënten bezig houdt, is ook opgetrokken. Het ziekenhuis benadrukt wel dat wie zich ziek voelt, moet hoesten of ademhalingsproblemen heeft, nog altijd eerst de huisarts moet bellen. De huisarts zal dan inschatten of je je moet aanmelden bij een triagecentrum of niet. 

Het AZ Delta in Roeselare, campus Wilgenstraat.
Maxime Petit Het AZ Delta in Roeselare, campus Wilgenstraat.