700 mensen geëvacueerd na rookontwikkeling in De Spil

Het publiek wacht voor het cultureel centrum.
Foto Jos Bogaerts Het publiek wacht voor het cultureel centrum.
In Roeselare zijn gisteravond ongeveer 700 bezoekers van het cultureel centrum De Spil geëvacueerd omwille van rookontwikkeling in een technische ruimte. Het optreden van de Nederlandse cabaretier Hans Liberg, dat er volop aan de gang was, werd noodgedwongen afgelast.

De brandweer werd om 21.20 uur gealarmeerd dat er iets gaande was in de Roeselaarse cultuurtempel. Heel snel werd beslist om de ongeveer 700 bezoekers te evacueren. Dat gebeurde in alle rust, hoewel er ook in de foyer al wat rook hing. "Het is niet evident om zoveel mensen naar buiten te krijgen zonder dat er paniek ontstaat, maar alles is heel vlot verlopen", zegt programmaverantwoordelijke Els Coppens. "Het onverwacht scenario deed zich voor net voor het tweede deel van het optreden van Hans Liberg zou beginnen. De zaal was op dat moment alweer voor ongeveer vier vijfde gevuld. Prettig is het niet als je plots zo'n beslissing moet nemen, maar de veiligheid primeert."


Het euvel zat 'm in een technische ruimte op de tweede verdieping. "Het duurde even voor we wisten wat er precies aan de hand was omdat de rook het zicht belemmerde", zegt Peter Vangierdegom van de Roeselaarse brandweer. "Uiteindelijk bleek dat een isolatiepaneel oververhit was geraakt en hevig was beginnen smeulen. Een echte brand is er niet geweest, maar zonder onze tussenkomst was dat allicht wel het geval." Op het eerste gezicht is de schade vrij beperkt en zal de impact van de beginnende brand op de werking van De Spil minimaal zijn. Vanavond staat daar normaal gezien met Henk Rijckaert een cabaretier van eigen bodem op de planken. (VHS/AHK)