14 bibliotheken in Midden-West-Vlaanderen sluiten tijdelijk de deuren door omschakeling naar Vlaams bibliotheeksysteem

Klaas Verdru
Veertien bibliotheken uit Midden-West-Vlaanderen stappen binnenkort over op eenzelfde bibliotheeksoftware. Die vernieuwing past binnen de uitrol van een overkoepelend Vlaams bibliotheeksysteem. Om die overgang te maken, zullen de bibliotheken gesloten zijn vanaf 23 maart. 

Tijdens deze sluitingsperiode kunnen leden niets ontlenen, verlengen of reserveren. De inleverdatum van uitgeleende boeken, cd’s en andere bibliotheekmaterialen schuift automatisch op naar de volgende openingsdag. Bibliotheekgebruikers riskeren dus geen boete. De bib zal weer open zijn tegen het begin van de paasvakantie. In totaal zullen vijftig West-Vlaamse bibliotheken op hetzelfde moment sluiten om over te schakelen naar de nieuwe bibliotheeksoftware.

Veertien bibliotheken

Voor de bibliotheekgebruikers in Midden-West-Vlaanderen biedt deze omschakeling een extra troef: met één lidkaart kun je voortaan in veertien bibliotheken terecht in Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare (ARhus), Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene. Vanaf juni geldt de regeling ook in Lichtervelde. Leners vanaf 18 jaar betalen vanaf april maar vijf euro per jaar ongeacht de bibliotheek waar ze lid zijn. Voor leners jonger dan 18 blijft het lidmaatschap gratis. 

Heropening

De 14 bibliotheken sluiten vanaf 23 maart, maar heropenen niet allen op eenzelfde moment. In Roeselare heropent ARhus (De Munt) op vrijdag 3 april om 10 uur en ARhus Rumbeke heropent die dag om 14 uur. De afdelingen Beveren en Gitsestraat heropenen op zaterdag 4 april om 10 uur. De Hoogleedse bib heropent op 30 maart om 10 uur, in Ingelmunster ben je welkom op 28 maart om 14 uur en in Izegem op 1 april vanaf 14 uur. De bibliotheek in Ledegem heropent op 30 maart om 10 uur, in Meulebeke op 28 maart om 10 uur en in Moorslede op 2 april om 10 uur. In Oostrozebeke ben je weer welkom op 3 april om 15 uur, in Pittem op 2 april om 16 uur, in Staden op 28 maart om 10 uur en in Tielt op 2 april om 10 uur. In Wielsbeke worden bibliotheekgangers weer ontvangen vanaf 1 april om 15 uur en in Wingene vanaf 2 april om 16 uur. De Lichterveldse bib blijft gewoon open, want de omschakeling is pas gepland in juni.