12 maanden cel en 139.000 euro boete voor sociale dumping

Rechtbank Brugge stockfoto's
Benny Proot Rechtbank Brugge stockfoto's
Een 41-jarige man uit Roeselare is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden voor sociale dumping. David V. richtte volgens het arbeidsauditoraat een postbusfirma op in Slovakije om de Belgische lonen en sociale zekerheid te omzeilen. 

De bal ging aan het rollen toen de inspectiediensten het adres van DV Trans in Bratislava onder ogen kregen. De firma zat gevestigd in een kantoorgebouw waar nog 79 andere ondernemingen ingeschreven stonden. Het onderzoek wees uit dat de praktijken van het transportbedrijf in werkelijkheid vanuit Hooglede gebeurden. De Roemeense chauffeurs verklaarden ook alleen vanuit de Benelux en Frankrijk te rijden. “In Slovakije waren ze nog nooit geweest”, stelde de arbeidsauditeur. Volgens het arbeidsauditoraat richtte David V. een postbusfirma op in Slovakije om de Belgische lonen en sociale zekerheid te ontwijken. Van maart 2016 tot juni 2017 zouden onder die constructie 29 truckers tewerkgesteld zijn.

DV Trans voert ondertussen geen activiteiten meer uit en werd veroordeeld tot een boete van 522.000 euro, waarvan drie vierde met uitstel. David V. kreeg een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden en 139.000 euro boete, waarvan twee derde met uitstel.