"Zelfs in Australië poetsen ze met Roeselaarse borstels"

PDC BRUSH INVESTEERT 1,3 MILJOEN EURO IN UITBREIDING

Guy Vande Vyvere & Guillaume Dumarey van PDC Brush.
Foto Couvreur Guy Vande Vyvere & Guillaume Dumarey van PDC Brush.
Heel Vlaanderen kent, onder andere dankzij 't Hof van Commerce, Izegem als borstelstad, maar ook in Roeselare worden borstels geproduceerd. PDC Brush in de Maïslaan verkoopt er jaarlijks twintig miljoen en heeft zelfs klanten tot in Australië en Rusland. Zaakvoerders Guillaume Dumarey en Guy Vande Vyvere investeren nu 1,3 miljoen euro in een forse uitbreiding.

Schuurborstels, veegborstels, afwasborstels, wc-borstels,... PDC Brush produceert niet minder dan 1.800 producten. PDC verwijst naar Palmère Decoopman, de man die in 1946 het bedrijf opstartte. De borstelproducent was tot 2012 in handen van een investeringsfonds en de toekomst zag er toen allesbehalve rooskleurig uit.

Ambacht

Een overname bracht redding. Zaakvoerders Guillaume Dumarey en Guy Vande Vyvere zorgden vijf jaar geleden voor een positieve ommezwaai. "Het was een zakelijke opportuniteit", vertelt zaakvoerder Guillaume Dumarey. "Toch moet ik bekennen dat de liefde voor borstels is moeten groeien. Ik ontdekte dat borstels maken nog altijd een métier is. Wij hebben hier vaklui in dienst die, ondanks de vergevorderde mechanisatie, dat ambacht echt in de vingers hebben."

Gebrek aan visie

Het vroegere probleem was volgens Guillaume het gebrek aan ondernemersvisie. "Wij hebben de mentaliteit omgedraaid en zijn nauw gaan samenwerken met de klanten. Dat werpt zijn vruchten af. We wonnen al enkele grote internationale contracten. Vorig jaar nog haalden we Auchan binnen.Begin mei hebben we voor het eerst geleverd. Auchan zal onze producten niet alleen in Frankrijk, maar in acht landen, waaronder zelfs Rusland, verkopen. Uit de verkoopsvoorspellingen blijkt dat we hierdoor als bedrijf twaalf procent zullen groeien."

Automatisering

PDC Brush mikt dit jaar op een omzet van 25 miljoen. De gerealiseerde groei kan het nog bolwerken met het huidige personeel. Dat zijn zestig werknemers in eigen dienst en nog eens evenveel mensen van beschutte werkplaats Mariasteen. "We vangen onze groei op door meer in te zetten op automatisering, want werkkrachten zijn duur. Nu al vragen veel mensen zich af hoe wij erin slagen ons product hier nog te maken. We optimaliseren onze productiecapaciteit wel door extra shifts in te voegen. Vorig jaar schakelden we over van twee naar drie shifts, waardoor er nu de klok rond gewerkt wordt."


Ook investeren in gebouwen is nodig. Momenteel wordt een nieuwbouw van 2.400 vierkante meter gerealiseerd. Die moet meer plaats creëren, maar er tegelijk ook voor zorgen dat er veiliger en efficiënter gewerkt kan worden in de logistieke afdeling. "Het gaat om een investering van 1,3 miljoen euro en de nieuwbouw moet tegen september klaar zijn. Het is echt het hart van het bedrijf dat momenteel aangepakt wordt. Na de werken zal onze site 18.000 vierkante meter groot zijn en we hebben nog 5.000 vierkante meter grond voor toekomstige uitbreidingen", besluiten de twee zaakvoerders.