"Wie biedt ons onderdak?"

VADER, DOCHTER EN EZEL MAKEN VOETTOCHT VOOR D.O.G.B.O.- DOGBO

Piet en Loes Ternest met ezel Black Berry.
Foto kos Piet en Loes Ternest met ezel Black Berry.
Piet en Loes Ternest, vader en dochter, stappen samen met hun ezel Black Berry tijdens De Warmste Week van Roeselare naar Wachtebeke waar Music for Life zijn tenten opzet. Dit ten voordele van de vzw D.O.G.B.O.- DOGBO.

Piet Ternest is medeoprichter van de vzw D.O.G.B.O.- DOGBO. Hij bezocht al meermaals de Beninese stad waar Roeselare een stedenband mee heeft. "Mensen met een verstandelijke beperking worden, in voodoo-culturen zoals in Benin, vaak nog als 'behekst' beschouwd en zijn de schande van de familie. Ze worden weggestopt in een hok, soms aan een ketting gelegd, of dolen verwaarloosd rond op de markt. Daarnaast zijn er heel wat jonge meisjes die door mensenhandelaars misleid worden, uitgehuwelijkt, als huishoudhulp uitgebuit, of als kindslaaf op andere manieren misbruikt. Ze zijn vaak niet meer welkom bij hun familie", vertelt Piet.

Tuin van Toyo

"De niet-gouvernementele organisaties 'De tuin van Toyo' en 'Péjes', die ik al meermaals bezocht, zetten zich voor hen in. Ze zijn een 'herberg' voor hen waarvoor geen plaats meer is. 'De Tuin van Toyo' biedt mensen met een verstandelijke beperking een veilig onderkomen en verzorging. 'Péjes' biedt de jonge meisjes opvang en leidt ze op tot naaister of kapster. Met de vzw D.O.G.B.O.- DOGBO ondersteunen we hen."

Afrika

"Ik werk als opvoedster in OC Sint-Idesbad, een voorziening voor kinderen met een verstandelijke beperking", pikt Loes in. "We doen acties of worden gesponsord om hen aangepaste materialen, activiteiten of ontspanning te kunnen bieden. In Afrika ontbreekt het dergelijke kinderen vaak aan de meest noodzakelijke zorg. Ik wil dan ook solidair zijn met hen die het met minder moeten stellen."


De drijfveer om centen in te zamelen voor de vzw D.O.G.B.O.- DOGBO is er bij vader en dochter dus duidelijk. Dit willen ze op een aparte manier doen. Op 20 december vertrekken ze te voet, en in het gezelschap van hun ezel Black Berry, naar Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Op vier dagen willen ze 75 kilometer overbruggen.

Steunen

"Ik ga geregeld wandelen met Black Berry. Afgelopen zomer waren we nog vijf dagen op pad in Noord-Frankrijk", aldus Piet. "Loes wil al langer eens mee en dit is de perfecte gelegenheid. We laten onze kilometers sponsoren. Steunen kan door over te schrijven op rekeningnummer BE76 8916 8407 1995 met vermelding van 'Plaats in jouw herberg'. Langs ons traject zoeken we nog vier onderkomens voor de nacht: een slaapplaats voor onszelf en een stal of weide met een schuilhok voor de ezel. Dit in Ardooie, Aarsele, Zwijnaarde en Lochristi. Wij storten zelf 25 euro aan onze actie voor elke 'herberg' waar we gratis mogen verblijven."