"We hebben maar één leven. Nu ga ik genieten"

NA DRIE GENERATIES TREKT PATRICK STEKKER UIT BAKKERIJ DESMET

Bakker Patrick Desmet verkoopt binnenkort zijn laatste broden.
Foto Couvreur Bakker Patrick Desmet verkoopt binnenkort zijn laatste broden.
Einde verhaal voor Bakkerij Desmet op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Bakker Patrick Desmet (56) nam de moeilijke beslissing om zijn zaak eind december te stoppen. Daarmee komt een einde aan drie generaties bakkers.

"Het maalde al maanden in m'n hoofd. Ik liep rond met een knoop in m'n maag. Maar uiteindelijk heb ik met tranen in de ogen beslist om de bakkerij stop te zetten. Ik hoop dat het de juiste beslissing is. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar het is een beslissing die ik moest nemen voor mezelf." Aan het woord is bakker Patrick Desmet. Eind december bakt hij na een 30-tal jaar z'n laatste broden op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.

Te zwaar

"Ik doe mijn job nog altijd supergraag, maar moet toegeven dat het te zwaar geworden is. Jaar na jaar voel ik dat de impact ervan groter wordt. Ik run de bakkerij de laatste tien jaar volledig op m'n eentje. Ik ben zowel bakker als verkoper van dienst en ga dan ook nog eens op ronde. Veel tijd om te leven of te slapen blijft er niet over. 's Nachts sta ik rond 2 uur op om te bakken, om 6.45 uur open ik de winkel en die sluit om 19 uur. Dan heb ik nog wat voorbereidingswerk en vervolgens is het quasi tijd om te gaan slapen. De laatste tijd is bij mij het besef gegroeid dat we maar één leven hebben. Ik wil graag nog wat genieten. Voor m'n pensioen is het nog te vroeg. Ik zal nog enkele jaren moeten werken. Misschien kan ik wel iets doen met die andere passie van mij, zijnde auto's. Maar van 88 werkuren per week naar 38 zal een echte verademing zijn. Ik wil vooral tijd maken voor mijn kinderen en mijn vriendin. Na al die jaren hebben zij dit meer dan verdiend."


Nu Patrick zijn bakkerij sluit, komt er een einde aan een echte bakkersfamilie. Zijn grootvader bakte brood op De Tassche in Ardooie, terwijl z'n pa Daniël 70 jaar geleden naar de Onze-Lieve-Vrouwemarkt verkaste, waar Bakkerij Desmet nu nog enkele maanden te vinden is. "Het is altijd duidelijk geweest dat er geen vierde generatie zou komen. Ik heb mijn kinderen namelijk altijd gezegd dat ze goed moesten studeren. Bakker worden raadde ik hen af omdat het echt dag en nacht werken is."

Locatie attractiever

Toch hoopt Patrick dat er nog een overnemer opduikt voor de bakkerij. "De bakkerij ligt tenslotte wel op een goeie locatie die straks alleen maar attractiever zal worden als er gestart wordt met de herontwikkeling van de site van bib De Vriendschap en Damman-Croes. Ik beloof alvast één iets: wie de bakkerij overneemt, krijgt het recept van ons erkend streekproduct het Krottegems Brood erbij."