"Wat is jong mensenleven nog waard?"

Familie slachtoffer verbolgen over proces en gevraagde straf

De nabestaanden van Kimberly: haar vader, broer en een ex en haar moeder.
Lieven Samyn De nabestaanden van Kimberly: haar vader, broer en een ex en haar moeder.
Vijftien jaar cel. Dat vroeg de openbare aanklager gisteren op het proces tegen de 31-jarige man die op 23 juli vorig jaar in hun woning in Oekene (Roeselare) zijn vriendin Kimberly Vermeersch (27) na een zoveelste ruzie wurgde. De nabestaanden van de vrouw reageerden verontwaardigd en ontgoocheld.

Een zoveelste discussie tussen het koppel liep vorige zomer volledig verkeerd af. De ruzie ontstond nadat een gepland uitstapje naar Bellewaerde in het water viel. In de loop van de namiddag greep Marnick Vermeersch zijn vriendin bij de keel en wurgde haar in het washok op de eerste verdieping. "We hadden wel vaker ruzie, maar die dag werden we het maar niet eens", fluisterde hij timide de rechter toe. "Ik had Kimberly nog nooit zo gezien. Ik wou haar kalmeren maar het lukte niet. Plots had ik haar bij de keel en lag ze levenloos op de grond. Het had nooit mogen gebeuren."

Marnick Vermeersch.
Lieven Samyn Marnick Vermeersch.

Ziekelijk jaloers

Volgens de nabestaanden van Kimberly was de man, afkomstig uit een landbouwerfamilie in Zuienkerke, ziekelijk jaloers, egoïstisch en bezitterig. "Hij zag liever zijn BMW dan haar. Hij had haar al eens gezegd dat hij haar zou vermoorden als ze hem zou verlaten", klonk het bij advocate Fabienne De Smet, die een broer van Kimberly bijstond. "Het was de kroniek van een aangekondigde dood. We hopen op een gepaste straf." Openbaar aanklager Tom Janssens nuanceerde dit beeld van de dader. "Dat Kimberley niet bij haar vier kinderen kan zijn op Sinterklaas is zijn schuld", zei hij. "Maar hij is de slechtste nog niet. Hij ziet er met al zijn tattoos, zijn vroegere vetkuif en piercings gevaarlijker uit dan hij is. Hij gaf zijn fitness- en voetbalabonnement op voor Kimberly en de kinderen. Hij beseft maar al te goed dat hij verantwoordelijk is voor Kimberly's dood. Ik ben er zeker van dat hij het moment vervloekt waarop hij haar door zijn eigen toedoen verloor. Maar wellicht kende Kimberly bij hem de meest gelukkige vijf jaar uit haar leven. Hij loste de schulden af en hielp in het huishouden. Ze waren smoorverliefd op elkaar, getuigen de vele sms'jes. Kimberly had een gouden hart, was een goede moeder, maar had een scherpe tong. Dat had ze in haar jeugd geleerd, toen ze bijna letterlijk moest vechten voor haar brok in het gezin, waar er vaak maar geld was om de eerste veertien dagen van de maand door te komen. Hoeft het te verwonderen dat ze er op school niets van bakte, op haar zestiende al zwanger raakte en van de ene slechte vriend naar de andere sukkelde? Tot ze bij Marnick terechtkwam. Maar het moet ook gezegd: toen hij haar 15 tot 30 seconden bij de hals vastgreep, was het niet meer om haar te kalmeren. Kimberly was na enkele seconden al bewusteloos maar hij bleef duwen."

Kimberly Vermeersch.
Hans Verbeke Kimberly Vermeersch.

Vrij binnen vier jaar

De familie van Kimberly Vermeersch reageerde verbolgen over de manier waarop ze door het slijk werd gehaald tijdens het proces.


Dat er slechts vijftien jaar cel wordt gevraagd voor de dader viel ook niet in goede aarde. "Dat zou betekenen dat hij binnen drie of vier jaar zou kunnen vrijkomen", aldus vader Mario. "Wat is een jong mensenleven dan nog waard? Ik had erop gerekend dat het proces me zou helpen om alles te verwerken, maar het tegendeel is waar. Het mes is gewoon nog dieper in ons hart geduwd."


Marnick Vermeersch kreeg het laatste woord.


"Na mijn vrijlating wil ik gewoon nog iets kunnen betekenen voor mijn kinderen", luidde het. Met Kimberly had hij twee kinderen Rihanna (4) en Beyoncé, op het moment van de doodslag slechts enkele weken oud. Kimberly had ook nog twee kinderen uit eerdere relaties: Axcana (11) en Zivana (8). Uitspraak al op 19 december.