"Olympisch goud is mijn grote droom"

TAYLOR (10) IS EUROPEES JUNIORENKAMPIOENE KATAPULTSCHIETEN

Taylor Pleysier mikt op doel met haar katapult. Naast haar staat de beker die ze afgelopen weekend op het Europese juniorenkampioenschap katapultschieten won.
Foto Couvreur Taylor Pleysier mikt op doel met haar katapult. Naast haar staat de beker die ze afgelopen weekend op het Europese juniorenkampioenschap katapultschieten won.
Amper een half jaar nadat Taylor Pleysier (10) voor het eerst een katapult ter hand nam, mag ze zich sinds afgelopen weekend Europees juniorenkampioene noemen. Nu al heeft Taylor een uitnodiging op zak voor het wereldkampioenschap, dat in 2018 in Italië wordt georganiseerd, maar de ambitieuze meid wil meer. "Ooit wil ik op de Olympische Spelen uitblinken", vertelt ze.

Geen ballet, turnen of andere typische meisjessporten voor Taylor Pleysier. Het meisje is helemaal verslingerd aan katapultschieten, een activiteit die veelal gelinkt wordt aan kwajongens. "Taylor is helemaal geen typisch meisje", vertelt mama Kelly Degryse. "Rokjes, kleedjes, staartjes, vlechtjes ... Het is allemaal niet aan haar besteed. Ze rijdt liever rond op een BMX of voetbalt met de jongens. We schrokken dan ook niet dat katapultschieten helemaal haar ding bleek."


Taylor maakte voor het eerst kennis met de schietlap tijdens een bezoekje aan Plopsaland in de kerstvakantie. Daar stond Katapult Bekegem, de enige West-Vlaamse katapultvereniging, met een demostand. Papa Koen (36), die vroeger nog voor de fun met een katapult had geschoten, waagde zich aan een rondje schieten en al snel volgde Taylor zijn voorbeeld. "Ik vond het direct fantastisch", vertelt ze. "Het is een hobby die quasi niemand anders doet en ik vind het een enorme uitdaging om de doelen te raken. Ik wou onmiddellijk de club vervoegen." Tot voor enkele weken was Taylor er het enige jeugdlid.

Elf tegenstanders

Sinds januari trekt ze, samen met papa Koen die ondertussen ook de smaak helemaal opnieuw te pakken heeft, elke woensdag en zaterdag naar Bekegem voor de trainingen. Er wordt enkel met glazen knikkers en houten katapulten geschoten op doeltjes die een doorsnede hebben die varieert tussen 4 en 12 centimeter. Het schieten doe je vanop een afstand van 10 meter. "Een maand na mijn eerste training won ik mijn eerste wedstrijd. Sindsdien ben ik enorm beginnen trainen. Ik moest en zou die Europese titel winnen. Ik was afgelopen weekend dan ook heel blij toen ik de beker in ontvangst mocht nemen."


Taylor nam het in Geel op tegen 11 anderen, allen tussen de 6 en 15 jaar. Zij was de derde jongste en won overtuigend met 87 van de 120 te schieten punten. De vice-kampioen schoot 52 punten. In totaal namen 105 schutters (jeugd, volwassenen, mannen en vrouwen) deel aan het EK. Met haar puntentotaal eindigde ze 19de. Ze had bovendien maar een puntje minder dan de nieuwe Europees kampioene bij de dames. "Volgend jaar mag ik mijn titel verdedigen in Tsjechië en de Italianen nodigden me uit om in 2018 deel te nemen aan het WK. Ik ben ervan overtuigd dat ik ook die titel moet kunnen pakken." Maar Taylor kijkt nog verder in de toekomst. Op vandaag is katapultschieten geen Olympische discipline, maar er wordt achter de schermen volop werk van gemaakt. "Olympisch goud is de grote droom", aldus de prille tiener. "Het zou super zijn moest ik op mijn 18de kunnen aantreden op de Spelen."


Ook papa Koen deed het trouwens helemaal niet slecht op het EK. Hij eindigde 8ste en was de beste Belg in het landenkampioenschap. Net als mama Kelly is hij apetrots op z'n dochter. "Zonder Taylor had ik me waarschijnlijk nooit aangesloten bij de club. Maar nu hebben we echt een gedeelde hobby en heel wat unieke vader-dochter momentjes", zegt hij.


Meer info via katapultbekegem.be