"Naar Andalusië op ritme van Flamenco"

GUIDO DECLERCQ STELT REISGIDS VOOR OM ZUID-SPANJE OP ANDERE MANIER TE ONTDEKKEN

Guido Declercq brengt eind februari zijn reisgids uit.
Foto Couvreur Guido Declercq brengt eind februari zijn reisgids uit.
Guido Declercq van La Baracca vzw is gek op flamenco en wil zijn liefde hiervoor in de lage landen, en verder, verspreiden. Daarom verschijnt eind februari zijn reisgids 'Naar Andalusië ... op het ritme van Flamenco', die uitlegt hoe en waar je flamenco kan vinden en beleven in Andalusië. "Ik wil met de gids tonen dat flamenco heel breed en diep is", aldus Guido.

"Doordat ik al vijftien jaar professioneel bezig ben met flamenco, krijg ik meer dan regelmatig vragen om tips van mensen die een reisje naar Andalusië plannen", steekt Guido Declercq van wal. "Met de reisgids heb ik het gevoel alsof ik mijn werk gedaan heb en ik hoop vooral dat de mensen er iets aan hebben."


Aan de basis van het boek, dat uitgegeven wordt door Borgerhoff & Lamberigts en 24,95 euro zal kosten, liggen Guido zijn eigen ervaringen.


"In de jaren 90 trok ik regelmatig richting Spanje op zoek naar open ruimte om tot rust te komen. Zo ben ik ook in Andalusië en op de plaatselijke flamencofestivals beland. Zoals wij fier zijn op onze kermiskoersen, is men daar bijzonder trots op hun flamencofestivals. Ik was direct geboeid, omdat de couleur locale er sterk naar vorenr komt en voor ik het wist reisde ik op het ritme van die festivals. Ik werd voorgesteld aan voorzitters, danseressen, muzikanten en geleidelijk rijpte het idee om ook de minder gevestigde waarden van de flamenco een podium te geven bij ons. In 2003 richtte ik La Baracca vzw op. Ik ga scouten in Andalusië en breng talentvolle flamencoartiesten naar hier, maar ook naar Amsterdam, Parijs, Berlijn, Praag, Boedapest ... voor optredens."

Artiesten

Hierdoor beschikt Guido over een enorm grote kennis over Andalusië in het algemeen en de typische flamencomuziek met bijhorende dans in het bijzonder. Die pende hij het voorbije jaar allemaal neer in zijn reisgids 'Naar Andalusië ... op het ritme van Flamenco'.


"Met de gids geef ik mee hoe heterogeen flamenco is. Er is muziek en dans, maar er is ook de vereringscultus van de artiesten, het broederschap met de stierenvechters, de gitaarateliers, de vele Peñas waar gedanst wordt, de mausolea en monumenten van overleden artiesten ... Daarnaast laat ik artiesten aan het woord, stippelde ik per provincie een autoroute uit en in de grote steden als Jerez en Sevilla een wandelroute. Zo wil ik tonen dat flamenco, Spanjes belangrijkste culturele exportproduct, heel breed en diep is en een leidraad bieden om Andalusië op een andere, zeer authentieke manier, te ontdekken en te beleven."


Wil je graag eens genieten van authentieke flamenco in je eigen regio? Met La Baracca vzw organiseert Guido deze maand een tournee van vijftien concerten, met de de productie 'The Guitar Hero ... een hommage aan Paco de Lucía'. Die doet vandaag ook CC De Spil aan. Meer info en tickets via www.la-barraca.be. Op 9 april stelt Guido zijn boek voor in ARhus.