'Honderd heerlijke Roeselarenaars' in de kijker

ACHT AUTEURS INTERVIEWEN OPMERKELIJKE STADSGENOTEN

Werkten mee aan het boek: achteraan v.l.n.r. Marlies Maddens, Charlotte Degezelle, Johan Vergote (Uitgeverij Bibliodroom), Ignace Vanhoorne, fotograaf Stefaan Beel en Justine Pillaert, vooraan v.l.n.r. Elise Vanhecke, Thomas Dubois, Eddy Brouckaert (Gilde) en Marieke Debusschere.
Couvreur Werkten mee aan het boek: achteraan v.l.n.r. Marlies Maddens, Charlotte Degezelle, Johan Vergote (Uitgeverij Bibliodroom), Ignace Vanhoorne, fotograaf Stefaan Beel en Justine Pillaert, vooraan v.l.n.r. Elise Vanhecke, Thomas Dubois, Eddy Brouckaert (Gilde) en Marieke Debusschere.
Wist je dat het eerste politieke engagement van burgemeester Kris Declercq het uitdelen van melkjes in de kleuterklas was? Of dat Donald Muylle zijn zaak Dovy opstartte op de Dag van de Arbeid in 1981? Het zijn slechts enkele van de vele verrassende anekdotes die opgetekend zijn in het boek 'Honderd Heerlijke Roeselarenaars'.

Dat heel wat Roeselarenaars in de loop der jaren in binnen- en buitenland potten braken, hoeft vast niet te verbazen. Dat daar soms verrassende en voor het grote publiek zelfs wat minder bekende namen bij zitten misschien wel. Net dat maakt van het boek interessant leesvoer. Dat dachten ook Johan Vergote van Uitgeverij Bibliodroom en Eddy Brouckaert van de Gilde der Erepoorters.


"Het leek ons een mooi opzet om honderd figuren te portretteren die zich tot ver buiten de stadsgrenzen hebben laten opmerken", vertelt Eddy. "Het zijn mensen die in Roeselare geboren of getogen zijn, maar er niet noodzakelijk meer wonen. Het resultaat is een boek waarin het verhaal achter de mens aan bod komt, net als heel wat weetjes die je nog nergens anders kon lezen."


Onder de geportretteerden vinden we bekende namen zoals regisseur Lieven Debrauwer, zakenman Philip Cracco en tweevoudig wereldkampioen wielrennen Freddy Maertens, maar bijvoorbeeld ook flamencoadept Guido Declercq of filosoof Maarten Boudry. "Allemaal mensen die in hun bepaald vakgebied iets verwezenlijkt hebben", weet Eddy. "We zijn gegaan voor een mix van figuren uit de politiek, sport, cultuur of economie en lieten acht lokale auteurs op hen los aan wie ze na enkele indringende gesprekken vaak toch het achterste van hun tong lieten zien. De bijhorende zwart-witfoto's zijn van Stefaan Beel."

Pizza's van Fredje

Een van die schrijvers is onze journaliste Charlotte Degezelle, die er van genoot enkele mensen eens wat diepgaander te kunnen interviewen. "Het was interessant om eens geen platgetreden paden te bewandelen en echt op zoek te gaan naar de mens achter de prestaties waarvoor ze 'bekend' zijn", vertelt Charlotte. "Zo had ik het met zwemkampioen Frederik Deburghgraeve over z'n voorliefde voor pizza of met theesommelier Ann Vansteenkiste over het moederschap, ... Totaal andere gesprekken dan bij een interview voor de krant die vaak ook langer blijven hangen."


Naast Eddy en Charlotte schreven ook auteurs Marieke Debusschere, Thomas Dubois, Marlies Maddens, Justine Pillaert, Elise Vanhecke en Ignace Vanhoorne mee aan het boek. Het gaat om het eerste deel in een drieluik rond Roeselarenaars.


Volgend jaar verschijnt 'Honderd Herkenbare Roeselarenaars' met figuren die binnen de eigen stadsmuren bekendheid genieten en het jaar daarop is er 'Honderd Historische Roeselarenaars' met een terugblik op bekenden uit de recente en minder recente geschiedenis.


De Gilde der Erepoorters wil met de verkoop het kunstproject van vzw Onze Kinderen en het Mannahuis steunen. Van 2 tot 31 december is er ook een tentoonstelling met alle foto's in kledingzaak Deleye.

26,95 euro

Het boek kost 26,95 euro en is vanaf zaterdag te koop bij onder meer Standaard Boekhandel, De Zondvloed en Deleye.