‘Het Land van Ozzy’ moet gezinnen Roeselare toeristisch doen ontdekken

Ignace Defever en Vinciane Verschoore van hotel De Bonte Os met hun kinderen Armand en Désiré in de Ozzy-familiekamer van hun hotel.
Joke Couvreur Ignace Defever en Vinciane Verschoore van hotel De Bonte Os met hun kinderen Armand en Désiré in de Ozzy-familiekamer van hun hotel.
Ignace Defever wil Roeselare op de toeristische kaart zetten als perfecte bestemming voor een familietripje. De uitbater van hotel De Bonte Os ontwikkelde, samen met studenten van de Arteveldehogeschool, ‘Het Land van Ozzy’: een kinderpaspoort gelinkt aan een wandeling doorheen Krottegem en tal van gadgets. Momenteel kunnen gasten van het hotel langs de Sint-Hubrechtstraat het toeristisch pakket op kindermaat al uittesten. Vanaf het volgende toeristische seizoen zal het ook verdeeld worden via Toerisme Roeselare, want de stad is het project bijzonder genegen.

“Vandaag ervaren we dat hotelgasten vooral in Roeselare overnachten omwille van professionele redenen”, zegt Ignace Defever, vierde generatie hotelhouder. “Maar we willen hen graag nog eens laten terugkeren om de stad te ontdekken samen met hun gezin.” Daarvoor creëerde Ignace ‘Het Land van Ozzy’. “Al in 2016 spraken Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen over kinderpaspoorten om familievakanties dichtbij huis te promoten. Dat concept heb ik altijd onthouden en toen we twee jaar geleden naar Zwitserland op reis gingen, vielen de puzzelstukken ineen. In Sankt Moritz maakten we zelf een wandeling aan de hand van een kinderpaspoort. Onderweg stonden her en der ponspalen en als de kinderen bij alle palen hun paspoortje perforeerden, kregen ze op het einde van de tocht een cadeautje. Ik wist direct dat ik het warm water inzake kinderpaspoorten niet meer moest uitvinden, maar was dolblij dat ik mijn thermos bij me had.”

Het kinderpaspoortje ‘Het Land van Ozzy'.
Joke Couvreur Het kinderpaspoortje ‘Het Land van Ozzy'.

Erfgoedwandeling

Met die Zwitserse inspiratie ging Ignace in Roeselare aan de slag. Hij contacteerde Westtoer die een nieuwe erfgoedwandeling doorheen de stad aan het voorbereiden was, om te horen of die langs De Bonte Os kon passeren. Hij ging ook in zee met enkele studenten grafisch ontwerp en multimedia van de Arteveldehogeschool. Zij ontwikkelden ‘Ozzy,’ de mascotte van het project die soms opduikt als piccolo, als wereldkampioen of als promoboy voor stad Roeselare of KOERS Museum van de Wielersport. Ook werkten de studenten samen met Ignace het design voor het kinderpaspoort uit.

“Centraal in het paspoort vind je Ozzy’s favoriete wandeling”, vertelt Ignace. “Het gaat om het Krottegemse luik van de Erfgoedwandeling van Westtoer en start hier. Tijdens een tocht van 2,8 kilometer ontdek je onder andere Brouwerij Rodenbach, de boomhut op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en ook het muurschilderij van wereldkampioen wielrennen Jempi Monseré. Tegen volgend toeristisch seizoen worden ook de ponspalen geplaatst. Als cadeautje krijgen de kinderen na afloop kleurpotloodjes, een jojo, een stickerblad of een miniatuurrennertje. Ik liet ook thermoboxen met een afbeelding van Ozzy maken, die ze meekrijgen als ze op pad gaan. In het hotel hebben we zelfs een familiekamer ingericht met thema ‘Ozzy’. Hiervoor kregen we subsidies van Toerisme Vlaanderen. Het kinderpaspoortje bulkt tenslotte van de leuke spelletjes, waardoor de kinderen er ook achteraf nog plezier aan beleven.”

De favoriete wandeling van Ozzy is de route doorheen Krottegem.
Joke Couvreur De favoriete wandeling van Ozzy is de route doorheen Krottegem.

Toerisme Roeselare

Vandaag is Het Land van Ozzy er enkel voor de gasten van De Bonte Os, maar vanaf volgend seizoen zal het toeristisch pakketje ook te verkrijgen zijn bij Toerisme Roeselare. “We zijn het project zeer genegen”, zegt schepen van Toerisme Dirk Lievens (CD&V). “Het is vernieuwend, creatief, origineel en komt van onderuit. We ondersteunen en faciliteren Het Land van Ozzy dan ook graag. Het doet trouwens nadenken over meer. Nu is er iets voor kinderen, maar we moeten misschien ook andere hotelgasten faciliteren. Ik denk hierbij aan looproutes die vertrekken vanuit de hotels of korte wandelingen die passeren langs de leukste plekken van onze stad.”

Meer op de Facebookpagina van De Bonte Os Hotel & Tower.

In het paspoortje staan tal van spelletjes.
Joke Couvreur In het paspoortje staan tal van spelletjes.
Aiai, Ozzy is de weg kwijt naar Hotel De Bonte Os.
Joke Couvreur Aiai, Ozzy is de weg kwijt naar Hotel De Bonte Os.
De kinderen kunnen ook iets leren van het kinderpaspoort.
Joke Couvreur De kinderen kunnen ook iets leren van het kinderpaspoort.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.