'Frietchinees' neemt Koekoe over

LEI WANG VOORTAAN ACHTER TOOG 'BESTE FRITUUR VAN HET LAND'

Nieuwe uitbaters Lei Wang en Yanyan Yin, samen met Luc Hallaert en Gwendoline Gunst, die hun zaak overlaten.
Joke Couvreur Nieuwe uitbaters Lei Wang en Yanyan Yin, samen met Luc Hallaert en Gwendoline Gunst, die hun zaak overlaten.
Wie in Frituur Koekoe aan de Brugsesteenweg, driemaal bekroond tot beste frituur van het land, een kleintje met mayonaise bestelt, wordt voortaan bediend door Lei Wang. De 'frietchinees' nam de zaak over van Luc Hallaert en Gwendoline Gunst, die zich voortaan focussen op Eethuis Enroute, hun tweede zaak die ze zes maanden geleden openden in Ardooie.

'Frietchinees' was in 2012 nog 'het Vlaamse woord van het jaar', maar het duurde tot nu vooraleer Roeselare met Lei Wang (34) en z'n echtgenote Yanyan Yin (33) de allereerste frietchinezen mocht verwelkomen. "Sinds 2008 baten wij in Deinze 't Frietgenot uit", vertelt Lei. "Ik ben kok van opleiding en miste het bereiden van verse gerechten. Daarom zochten we een nieuwe uitdaging. Zo belandden we bij Koekoe. We willen beide zaken combineren, maar vroeg of laat gaan we de frituur in Deinze vermoedelijk moeten lossen."

Frituur Koekoe aan de Brugsesteenweg.
Joke Couvreur Frituur Koekoe aan de Brugsesteenweg.

Horeca Awards

Met Koekoe nam het koppel niet zomaar de eerste, de beste frituur over. In 2013 en 2015 kreeg Koe-Koe tijdens de Horeca Awards de titel van 'beste frituur van België'. Ook tijdens de Cuisson d'Or in 2015 werd de zaak met een gelijkaardige prijs bekroond. "Ik ga proberen om Koekoe aan een vierde titel te helpen", zegt Lei. "We behouden het concept, maar geven de zaak geleidelijk aan een eigen toets."

Tweede zaak

Voor Luc Hallaert (49) en Gwendoline Gunst (36) betekent Frituur Koekoe enorm veel. Ze startten de zaak in 2009, enkele maanden nadat ze de boeken van restaurant, club én loungebar DarDar neerlegden. "We zijn toen echt van nul moeten herbeginnen", blikt het koppel terug. "Wij toonden wilskracht en zijn er opnieuw bovenop geraakt."

In oktober openden ze zelfs een tweede zaak aan de Roeselaarsestraat in Ardooie. "Al drie jaar had ik die locatie op het oog", geeft Luc toe. "Op een dag passeerde ik er en zag ik dat het pand leegstond. Een paar maanden later was de tweede zaak een feit, maar met de afspraak dat we knopen zouden doorhakken, zodra we merkten dat het plezier in onze job verdween door de drukte."

Eethuis Enroute

Het koppel had niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen. "De zaak in Ardooie, die voortaan door het leven gaat als Eethuis Enroute, is een enorm schot in de roos en in januari lieten we voor het eerst vallen dat we Koekoe zouden overlaten. We willen niet maar tachtig procent tevreden zijn over wat we neerzetten. Bovendien misten we het om samen te werken. We zullen Lei nog wat helpen met de opstart, maar focussen ons voortaan volledig op Ardooie. Straks komt er een buitenterras met 120 plaatsen en we willen verder inspelen op glutenvrije voeding en gastvrijheid."