"Elke dag een ander West-Vlaams biertje"

NIEUW BOEK BELICHT 43 BROUWERIJEN, 9 FIRMA'S EN 363 BROUWSELS

Belinda Eelbode stelt haar boek 'West-Vlaams Schuimend Erfgoed anno 2017' voor.
Couvreur Belinda Eelbode stelt haar boek 'West-Vlaams Schuimend Erfgoed anno 2017' voor.
Belinda Eelbode (61) bewijst dat de bierwereld niet langer een mannenbastion is. Als thuisbrouwster en biergids schreef ze het boek 'West-Vlaams schuimend erfgoed anno 2017'. Dat brengt een compleet overzicht van alle 43 West-Vlaamse brouwerijen, negen bierfirma's en hun 363 bieren.

"Elke dag ben ik van 's morgens tot 's avonds bezig met bier", vertelt Belinda. "Ik ben al heel mijn leven bierliefhebber. Veertien jaar geleden ben ik beginnen gidsen bij Brouwerij Rodenbach. Ik kreeg er regelmatig vrij technische vragen en heb daarom een cursus brouwen gevolgd. Sinds juni ben ik gediplomeerd zythologe of biersommelier."

Couvreur

Werelderfgoed

Toen Belinda vorig jaar op haar 60ste haar job verloor, koos ze voor haar passie. Met Beer To Taste organiseert ze rondleidingen in brouwerijen, brouwworkshops, bierdegustaties,... Daarnaast is ze sinds 2,5 jaar ook voorzitter van de Koninklijke West-Vlaamse Gidsenkring. Als vat vol kennis over bier leek het haar ideaal om voor het traditionele jaarboek van de Gidsenkring te focussen op het West-Vlaamse biererfgoed. "Sinds onze Belgische biercultuur erkend is als Unesco werelderfgoed krijgen gidsen steeds meer vragen over het thema", weet Belinda. "Een educatief werkstuk over alle West-Vlaamse bieren en brouwerijen anno 2017 was dus welkom."

Anekdotes

In samenwerking met de verschillende afdelingen van de Gidsenkring verdiepte Belinda zich in het West-Vlaamse bierlandschap. "In het boek komen alle 43 brouwerijen en negen bierfirma's (mensen die een eigen recept hebben, maar hun bier elders laten brouwen, red.) op West-Vlaamse bodem aan bod. Ik schetste hun historiek, verzamelde weetjes en anekdotes, of en wanneer de brouwerijen te bezoeken zijn en somde al hun 363 brouwsels op."

Expo

"Er is inderdaad een West-Vlaams biertje voor elke dag. Ik heb ze niet allemaal geproefd, maar wel minstens één per brouwerij. Het boek bevat ook een schets van de West-Vlaamse bieren in de negentiende en twintigste eeuw, een eenvoudige uitleg over het brouwproces, de typische terminologie en voor het voorwoord wist ik minister Sven Gatz te strikken."


Aan het boek is ook een tentoonstelling gekoppeld. "Die is drie jaar lang te bezoeken in Mout- en Brouwhuis De Snoek in Alveringem", weet Belinda Eelbode.


"We tonen er alle 363 West-Vlaamse bierflesjes. Omdat er natuurlijk steeds meer bieren bijkomen, zullen we de expo jaarlijks updaten."


'West-Vlaams schuimend erfgoed anno 2017' kost 19,50 euro en is te koop bij Belinda en in boekhandel De Zondvloed in de Noordstraat.