"Die man terroriseert ons"

HONDERD BEWONERS RESIDENTIE DE ZILVERBERG LEVEN IN ANGST VOOR AGRESSIEVE BUUR

De buur poseert op Facebook met een machinegeweer.
RV De buur poseert op Facebook met een machinegeweer.
De bewoners van Residentie De Zilverberg leven in angst. Eén bewoner terroriseert het appartementsgebouw in de Heilig Hartstraat. Niet alleen poseert hij op Facebook openlijk met een machinegeweer en stelt hij zich bijzonder agressief op, hij vandaliseerde ook de lift, zijn balkon ziet eruit als een stort en zijn huurappartement is zo goed als gesloopt.

"Die man moet hier zo snel mogelijk buiten. Alle honderd bewoners van ons appartementsgebouw zijn bang van hem. Hij terroriseert ons", getuigen Luc Bouttelisier (61) en Danny Decherf (48), die al zeventien jaar in De Zilverberg wonen. "We klopten de voorbije weken en maanden al aan bij de eigenaar, de syndicus, de politie en het stadsbestuur, maar krijgen nergens gehoor. Zo kan het echt niet meer."


De man waarover sprake - vermoedelijk een Roemeen - woont sinds afgelopen zomer op de derde verdieping van paviljoen drie van De Zilverberg. Luc en Danny wonen er net onder en Danny's moeder Henriette Devlaminck (70) woont op de eerste verdieping. "Zonder mijn moeder waren we hier al lang weggeweest. We hebben al een en ander meegemaakt. Zo brandde in 2011 een appartement uit en bleef de opkuis maanden op zich wachten, waardoor de kakkerlakken en ander ongedierte het overnamen. Maar zo erg als nu is het nooit geweest. Een oude boom verplant je echter niet zomaar en dus blijven we hier wonen, maar er moet iets gebeuren. Ik durf mijn moeder amper nog alleen laten in haar appartement en we lieten zelfs al een nieuwe voordeur installeren bij haar."


De buurman toverde de voorbije maanden zijn balkon om tot vuilnisbelt, vol huishoudelijk afval, matrassen, steenpuin,.... Dagelijks laat hij de muziek vanaf 5.30 uur door het appartementsblok schallen, slaat zijn appartement kort en klein en vorige week nog takelde hij de lift toe met een hamer. Daardoor konden de bewoners tot gisteren enkel nog de trap gebruiken.

Danny Decherf, Henriette Devlaminck en Luc Bouttelisier zijn bang.
Couvreur Danny Decherf, Henriette Devlaminck en Luc Bouttelisier zijn bang.

Machinegeweer

"We zijn echt bang van hem. We mijden hem in de lift en in de traphal en haasten ons van de parking naar onze voordeur. Uit angst dat hij iemand zou aanvallen, want hij is enorm agressief. Maar we vrezen ook een nieuwe ongedierteplaag. En wat als er een sigaret in zijn stinkende vuilnisbelt belandt? Toen we dan ook nog eens zagen dat hij op Facebook stoer poseert met een machinegeweer was voor ons de maat vol. We hebben klacht ingediend bij de politie. Die zijn al meermaals over de vloer geweest. We horen ook dat hij zonder rijbewijs en onverzekerd met een auto rondrijdt. Dit kan toch niet!"

Zijn balkon ziet eruit als een vuilnisbelt.
Couvreur Zijn balkon ziet eruit als een vuilnisbelt.

Uithuiszetting

De politie kan geen commentaar geven door beroepsgeheim, maar syndicus Peter De Poorter ziet de man ook liefst zo snel mogelijk verdwijnen. "De procedure voor uithuiszetting is ondertussen al drie maanden lopende bij het vredegerecht", reageert hij. "Ik hoop dat die binnenkort afgerond wordt. Ondertussen hou ik dagelijks mijn hart vast, maar ik vrees straks een ruïne aan te treffen in zijn flat. We moeten helaas geduld hebben en de procedures volgen."