Oppositie haalt uit: “Beleid in Rijkevorsel kleurt zwart”

Vlaamse gedenkplaatjes op graven van soldaten blijven nu toch

De bewuste bordjes van VOS.
Ton Wiggenraad De bewuste bordjes van VOS.
Het stond in de sterren geschreven. De meerderheid van N-VA en CD&V heeft de beslissing van de gemeenteraad van november om gedenkplaatjes van de Vlaamse Vredesvereniging (VOS) te verwijderen weer ingetrokken. Die plaatjes moesten weg omdat twee schepenen van toen mee stemden met de oppositie. Nu blijven de plaatjes dus toch hangen. “Het beleid in Rijkevorsel kleurt zwart”, vond

Even naar het begin: op 27 oktober besliste het college om mee te stappen in het project ‘Onze Vergeten Helden’ van het War Heritage Institute (WHI). De gemeente zou zo gratis herdenkingsbordjes krijgen met het opschrift ‘14-18 Pro Patria’ en de driekleur als achtergrond. Die konden dan weer bevestigd worden op het monument aan de Sint-Willibrorduskerk, om onze oud-strijders te eren. Maar de gemeente kreeg ook het aanbod om gedenkplaatjes van het VOS (Vlaamse Vredesvereniging) op te hangen, en ook daar ging het college mee akkoord. Tot oppositiepartij GemeenteBelangen op de gemeenteraad van 26 november besloot om de verwijdering van die laatste plaatjes alweer op de agenda te plaatsen.  GemeenteBelangen eiste op de gemeenteraad van eind november een stemming over het verwijderen van de VOS-bordjes en normaal zou zo’n punt meerderheid tegen oppositie verworpen worden. Maar de toenmalige SNR-schepenen Lizette Keysers en Jos Boeckx stemden - net als toen onafhankelijk raadslid Diede Van Dun- mee met de oppositie. En zo werd het punt met 11 stemmen tegen 10 aanvaard.

Schild en Vrienden

De bordjes moesten dus verwijderd worden, maar dat gebeurde niet. Nu heeft de nieuwe bestuursploeg het punt laten intrekken op de gemeenteraad van maandagavond en blijven de bordjes dus hangen.  “We staan nog altijd achter de bevestiging van de plaatjes”, aldus N-VA-schepen Karl Geens. De oppositie haalde hard uit. “We wisten natuurlijk dat dit zou gebeuren”, aldus Renilde Willemse van GemeenteBelangen. “De democratie wordt met de voeten getreden. Maar vooral: het is héél beangstigend dat het Vlaamse gedachtegoed ook in Rijkevorsel binnensluipt. VOS heeft veel bestuursleden die duidelijk naar extreemrechts neigen. Mensen van Schild en Vriend zijn er ook in geïnfiltreerd.” Schepen Karl Geens fijntjes reageerde hierop: “Nochtans was de Nationale Strijdersbond van België er ook helemaal niet op tegen.”

Donkerbruin

Diede Van Dun van ProVeussel was nog scherper. “Het maakt dan ook duidelijk welke kleur het beleid de komende zes jaren zal krijgen: donkerbruin of zelfs zwart. Dat dit alles moet gebeuren op de kap van gesneuvelden, Belgische soldaten, betreuren we des te meer. Een kleine navraag bij de nabestaanden was dan ook op zijn plaats geweest. En hoe mooi de statuten van deze vereniging (de Vlaamse Vredesbeweging) ook kunnen zijn, in dit halfrond primeert politieke gelaagdheid, juistheid en respect.” Raadslid Peter Janssens van N-VA beet hierop van zich af: “VOS is een erkende culturele vereniging die de boodschap van pacifisme uitdraagt. Jullie zeggen dat de soldaten voor België zijn gesneuveld. Wie zegt dat? Ze woonden in Vlaanderen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.