Geerte verkoopt 'Topkeirel' en 'Vuugd uweige'

Het Kempens dialect als handelsmerk, dat beoogt de Rijkevorselse Geerte Verbraeken met haar pop-up internetwinkeltje 'hoegrafischda'. Geerte lanceerde tijdens de jaarwissel T-shirts en truien met typisch Kempense uitspraken zoals 'Topkeirel' of 'Vuugd uweige'.

Toen ze deze zomer op een festival rondliep, kwam Geerte op het idee. Er zijn al gelijkaardige T-shirts in het West-Vlaams in omloop en dus vond de Rijkevorselse het niet meer dan terecht om haar Kempense achtergrond ook te etaleren. "Het heeft toch nog een tijd geduurd voordat ik het idee uitgewerkt kreeg, maar op de laatste dag van 2016 ging mijn webshop online."

Voorlopig pakt de Kempense uit met een bescheiden gamma van drie producten. Hoewel er natuurlijk tientallen typische uitspraken zijn, begint ze met 'Topkeirel', 'Febbekakske' en 'Vuugd uweige'. "Letterlijk: gedraag je. Dat heb ik als tiener vaak moeten horen van mijn moeder, net voor ik uitging", lacht Geerte.

Het Kempense dialect is de jongste jaren enorm populair. Acteur Ben Segers is niet van tv weg te denken en ook andere BV's zoals bijvoorbeeld Tom Boonen charmeerden al met hun sappige tongval. "Ik wil op een leuke manier ons dialect promoten. Voorlopig is de winkel tot eind januari open. Als het goed loopt, ben ik van plan misschien rond de zomer met nieuwe uitspraken te komen", besluit Geerte. (DVGT)

Geerte Verbraeken heeft een webshop opgestart. Ze heeft voorlopig drie T-shirts in haar assortiment.
ton wiggenraad Geerte Verbraeken heeft een webshop opgestart. Ze heeft voorlopig drie T-shirts in haar assortiment.
ton wiggenraad