Gammel (N14) dicht tot half februari

WERKEN AAN RIOLERING ZIJSTRATEN STARTEN 13 NOVEMBER

Tuincentrum Pelckmans is gevestigd aan Gammel 77 in Rijkevorsel.
Foto Ton Wiggenraad Tuincentrum Pelckmans is gevestigd aan Gammel 77 in Rijkevorsel.
De N14 tussen Hoogstraten en Rijkevorsel gaat op maandag 13 november dicht voor doorgaand verkeer. Het gaat om werken in voornamelijk zijstraten, maar de nieuwe riolering moet worden aangesloten op de hoofdleiding. Onder meer tuincenter Pelckmans ziet wegenwerken tot half februari niet zitten.

De N14 Hoogstraatsesteenweg-Gammel-Leemputten is de drukke gewestweg tussen Hoogstraten en Rijkevorsel. Nu blijkt dat die weg vanaf maandag 13 november volledig onderbroken wordt tot minstens midden februari 2018. Als het weer tegenzit, kan het zelfs maart of april worden.


Concreet gaat het om de aanleg van een nieuwe riolering en een nieuw wegdek in een deel van de Kleine Gammel, een deel van de Heesbeekweg, Auwelijn en in stukken van Bergsken, Hoge Putweg, Klaterstraat, Kruisboogweg, Achtel en Gammel. Gammel (N14) gaat dicht op maandag 13 november en dit duurt minimaal tot de aanleg van de onderlaag, vermoedelijk in februari 2018. In maart volgen de aanleg van de toplaag en het aanbrengen van wegmarkering. En als het een strenge winter wordt, blijft de gewestweg zelfs afgesloten tot de definitieve aanleg van de toplaag midden maart 2018.


Heel wat weggebruikers en bewoners reageren niet meteen enthousiast. Vooral omdat volgens hen de communicatie van de werken niet heel duidelijk is verlopen. Zo zijn de inwoners van Hoogstraten nauwelijks op de hoogte. Ook tuincenter Pelckmans is niet gelukkig. "Kerstmis is voor ons een van de drukste periodes van het jaar", vertelt een medewerkster van het tuincentrum. "Onze klanten die uit de richting van Hoogstraten komen geraken nog wel vlot bij ons, maar vanuit de andere richting niet. Die gaan serieus moeten omrijden. Wij hopen echt dat de gemeente omleiding duidelijk zal aangeven, maar vermoedelijk gaat ons dit toch heel wat klanten kosten. Vooral omdat het zo'n redelijk lange periode is."

5 miljoen

Schepen van Mobiliteit Karl Geens (N-VA) van Rijkevorsel beseft dat de werken hinder met zich meebrengen. "De werken zijn wel goed gecommuniceerd. We hebben verscheidene keren met de buurtbewoners samengezeten en er zijn ondertussen borden geplaatst", verweert de schepen zich. "Het zijn heel belangrijke werken met een kostprijs van 5 miljoen euro. We moeten ze nu wel uitvoeren omdat we subsidies krijgen. Als we ze nu niet uitvoeren, kunnen we voorlopig geen aanspraak maken op die subsidiepot."

Via Sint-Lenaarts

Het doorgaand verkeer moet omrijden langs Sint-Lenaarts. Voor het plaatselijk verkeer is een omleiding gepland via de straten rond de werfzone op Gammel en de Klaterstraat. In een aantal straten is tijdens de werken éénrichtingsverkeer van kracht; Merret, Hoge Putweg, Bergsken en een deel van de Heerbaan. Het gedeelte Heerbaan tussen Bergsken en Merret blijft toegankelijk voor verkeer in beide richtingen. Het gedeelte van de Molenstraat, tussen de rotonde en de Sint-Luciestraat is verboden voor vrachtverkeer boven de 3,5 ton.


Bussen van De Lijn zullen ook moeten omrijden.