Andy (40), een man met beperking en een passie voor muziek, is elke avond dj in zijn straat: “Hij heeft echt een gouden hart”

Andy Bruynseels steunt op zijn manier de zorgsector.
Toon Verheijen Andy Bruynseels steunt op zijn manier de zorgsector.
Al enkele dagen klinkt er vanuit de doodlopende straat Turfweg in Rijkevorsel ergens tussen 19 en 20 uur muziek. Een live dj-set die steevast wordt afgesloten met ‘Stand by me’. “De burgemeester is zelfs even komen kijken want er waren wat klachten. Maar we stellen iedereen gerust: het is geen feestje. Andy wil gewoon iedereen blij maken met zijn muziek.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Andy Bruynseels (40) is een jongen met een beperking, maar gepassioneerd door alles wat met muziek te maken heeft. Een jongen – of beter man – met het hart op de juiste plaats. De voorbije avonden plaatste hij zijn dj-set buiten en speelde hij ergens tussen 19 en 20 uur een reeks plaatjes na elkaar. Op sociale media kreeg de jongen links en rechts wat negatieve reacties, maar zijn mama wil dat nu toch wat nuanceren. “Zelfs de burgemeester is komen kijken. Misschien dachten de mensen wel dat we een feestje aan het geven waren, maar dat is zeker niet het geval hoor. Andy wil gewoon voor wat gezelligheid zorgen. Dit is gewoon zijn manier om zijn dankbaarheid te tonen. Hij sluit zijn dj-set ook af met ‘Stand by me’ en daarna hoopt hij stilletjes dat iedereen mee applaudisseert.”

Andy aan het werk
Toon Verheijen Andy aan het werk

Overal aan de knopjes

Ondertussen is de wind wel wat gedraaid en beginnen de likes en steunbetuigingen voor Andy toe te stromen op sociale media. Mama Magda is er blij om. “Muziek is Andy’s enige levensdoel”, vertelt de mama. “Muziek zit ook wel wat in de familie. Het heeft ook altijd wel een beetje in Andy gezeten. Overal waar we kwamen zat hij aan de knopjes (lacht). Het is dan begonnen met een cd’tje te kopen en dan nog een en zo bleef het maar groeien. Mijn broer heeft dan ook nog een opnamestudio in Tielen en daar is hij ook helemaal weg van. Het is echt zo’n goeie jongen. Hij wil echt niemand iets verkeerd doen. Integendeel zelfs.”

Respect

Dat muziek Andy’s leven is, zie je ook op zijn sociale media. “Het is echt zijn uitlaatklep”, vertelt Magda. “Hij zit niet in een dagcentrum, want gewone dagbesteding interesseert hem niet hoor. Hij is altijd thuis met zijn muziek bezig en met de computer. Lezen en schrijven gaat héél moeilijk, maar wat hij met de computer kan… Ongelooflijk eigenlijk. Een gave zeker. En ach, hij heeft zijn eigen kamertje thuis waar hij zoveel muziek mag spelen zoals hij wil. Of we daar niet zot van worden. Neen hoor, we houden ook wel wat van muziek. Het is echt een gouden jongen. Soms zie je mensen wel eens raar kijken en dan blijf ik denken: het is niet omdat hij een beperking heeft dat hij niets kan hé. Of hij nog veel muziek gaat spelen? Ik denk van wel zolang het goed weer blijft en de coronacrisis blijft duren. Hij wil dit doen voor de buren en voor iedereen die elke dag klaar staat zoals zorgpersoneel, vrachtwagenchauffeurs, bakkers, beenhouwers en winkelpersoneel.”