'Poortje Pik' loopt uit de hand: zelfs verkeersborden op dorpsplein

'Poortje Pik' is dit jaar wel erg uit de hand gelopen in Rijkevorsel. Op het dorpsplein lag het vól, met zelfs verkeersborden en een anker van 150 kilogram.

'Poortje Pik' is een lokale volkstraditie in de nacht van 30 april op 1 mei. Alles wat niet vast staat in de plaatselijke voortuinen, mag worden meegenomen om het daarna achter te laten op het dorpsplein.


Dat lag maandagmorgen vol met vuilnisbakken, containers, brievenbussen, en tuinkabouters. Zelfs verkeersborden werden er neergegooid. Volgens de gemeente kan dit niet de bedoeling zijn. Ze tikt haar inwoners dan ook op de vingers. "Het moet een leuke traditie blijven, maar verkeersborden meenemen, gaat ons iets te ver. Deze staan er voor de veiligheid. We gaan onze inwoners informeren over wat kan en wat niet. We deden dit vorig jaar al, maar we zullen de campagne nog moeten verbreden. Verbieden willen we dit zeker niet. De traditie wordt door de omwonenden steeds positief onthaald", vertelt schepen van Feestelijkheden Karl Geens (N-VA).

Anker

Iedereen weet ondertussen waar hij zijn verdwenen spullen op maandag kan terugvinden. De meeste inwoners halen die dan ook dezelfde dag nog op het dorpsplein op, ook de eigenares van een anker van 150 kilo. Uit schrik dat het verkocht zou worden als oud ijzer, bleef de eigenares erbij waken tot er mankracht en vervoer voorhanden was om het anker terug naar haar tuin te brengen. Zo is 'poortje Pik' toch ook een beetje werken de Dag van de Arbeid. (CVB)