Zeven extra wachtbekkens tegen wateroverlast

WERKEN ZIJN GISTEREN GESTART

Burgemeester Mark Vos en hoofd van de Riemstse technische dienst Marcel Peumans, op de plek waar een wachtbekken wordt gegraven.
Foto Karolien Coenen Burgemeester Mark Vos en hoofd van de Riemstse technische dienst Marcel Peumans, op de plek waar een wachtbekken wordt gegraven.
De werken voor de aanleg van een wachtbekken langs de Hageveldstraat in Vroenhoven zijn gisteren gestart. Er volgen nog zes bekken langs de straat zodat het water bij stortbuien tijdelijk opgevangen en vertraagd afgevoerd kan worden naar het nabijgelegen Albertkanaal. Bijna een jaar geleden werden Kanne en Vroenhoven zwaar getroffen door een wolkbreuk. "Nu hebben we een oplossing klaar voor de hardst getroffen gebieden", vertelt burgemeester Mark Vos (CD&V).

De burgemeester blikt even terug op vrijdag 26 mei 2016. "Op die dag viel in een half uur tijd zo'n 62 liter neerslag. Evenveel als anders in de hele maand mei", zegt Vos. De wolkbreuk van een jaar geleden werd erkend als ramp, nadat Riemst 140 dossiers indiende. Goed voor een schade van 4,4 miljoen euro. Sindsdien heeft de gemeente niet stilgezeten om maatregelen te nemen tegen wateroverlast. De zeven wachtbekken zijn daar een bewijs van.

Twee voetbalvelden

"Ze kunnen twee voetbalvelden van een meter diep laten vollopen", stelt Vos. "Ze hebben een buffercapaciteit van 20.000 kubieke meter of zo'n 20 miljoen liter water. Dat is het geval bij het bufferbekken in het afstroomgebied van de Kuilenzouw om de Keelstraat te vrijwaren van wateroverlast. Een wolkbreuk zette vorig jaar enkele huizen en hoeves in de Keelstraat blank."


Irmgard Abbraas, uitbaatster van de B&B Im's en Wim's, die toen zelf zware schade leed, haalt opgelucht adem. "Super", reageerde ze gisteren. "Er moesten maatregelen genomen worden. Als straks ook nog de buis onder de Keelstraat wordt vervangen door één met een grotere diameter kunnen de ingrepen de gezinnen in de straat veel leed besparen."

Verbreding

Burgemeester Vos bevestigt dat het ingebuisde gedeelte van de Kuilenzouw - die loopt door onder de Keelstraat - zal verbreed worden door de provincie zodat meer water kan worden afgevoerd naar het kanaal. Ook elders in Vroenhoven en in Kanne zijn maatregelen tegen wateroverlast genomen. Zoals? Een aarden dam en een grasstook van 130 meter op de Bovenstraat. De gemeente kocht twee percelen voor buffers achter het woonproject Achter de Hoven. Hier kan 3.500 kubieke meter water worden gebufferd. De werken op de Bovenstraat, Guldendael, Keelstraat, Maastichtersteenweg en Lafelterweg kosten de gemeente zo'n 50.000 euro.