Vrouw (38) uit Vroenhoven opgepakt in moordzaak Nederlandse oma (82)

De politie heeft gisteren een 38-jarige vrouw uit Vroenhoven bij Riemst gearresteerd voor de betrokkenheid bij de moord op een 82-jarige vrouw uit het Nederlandse Maastricht. Die werd op donderdag 26 januari dood aangetroffen in haar woning. De vrouw was met een keukenmes om het leven gebracht.

De 82-jarige Rini Ansems, 'oma Rini' genoemd door de buren, woonde al zo'n dertig jaar aan de Sluizerbank in de wijk Wolder aan de uiterste westrand van Maastricht, in vogelvlucht zo'n 500 meter van de Belgische grens met Vroenhoven. Ze was er erg geliefd bij de buurtbewoners. De weduwe was gezien haar leeftijd nog redelijk actief en kwam veel buiten.


Een van de buren had de vrouw op maandag 23 januari rond 15.30 uur voor het laatst gezien in de buurt van haar woning en had nog met haar gesproken. Toen de buren de vrouw al een paar dagen niet meer gehoord of gezien hadden en ze de deur ook niet had geopend voor de poetsvrouw, verwittigden ze de politie. Die drongen donderdagochtend 26 januari haar huis binnen en vonden het dode lichaam van de vrouw. Ze was met geweld om het leven gebracht. De dader had haar met een keukenmes vermoord.

Doorbraak

De Nederlandse politie startte meteen een onderzoek, maar tastte in het duister naar de moordenaar of het motief. Een oproep tot getuigen in het Nederlandse televisieprogramma Opsporing Verzocht moest de speurders extra informatie opleveren. Na maanden van onderzoek leidde dat gisterochtend tot een doorbraak. Net over de grens met Maastricht, in Vroenhoven, viel de Belgische politie op vraag van de Nederlandse speurders binnen in een appartement langs de Maastrichtersteenweg. Daar arresteerden ze een 38-jarige vrouw voor de betrokkenheid bij de dood van de 82-jarige Nederlandse. Het Nederlandse Openbare Ministerie heeft de uitlevering van de vrouw gevraagd. (JDSL)