Vanaf najaar 2018 fietsen we ondergronds

Schepen Guy Kersten en Marcel Peumans aan de ingang van grot Avergat waar het fietsroutenetwek zal doorlopen.
Dalemans Schepen Guy Kersten en Marcel Peumans aan de ingang van grot Avergat waar het fietsroutenetwek zal doorlopen.
Na het fietsen door water in Bokrijk kan je eind 2018 fietsen onder de grond. Initiatiefnemer Toerisme Limburg stippelt in de mergelroeve Avergat in Kanne een parcours uit van 500 meter.

Het loopt langs de enige champignonkwekerij in de groeve en gaat door door hoge, donkere en fris aanvoelende gangen. Het wordt een unieke fietsbeleving, waar naar het voorbeeld van fietsen door water duizenden fietsers gaan op afkomen. "We moeten de te verwachten toestroom veilig van en naar de lus onder de grond leiden", vertelt schepen van Mobiliteit Guy Kersten.

Woonerf

De fietsers nemen hiervoor het bestaande fietsroutenetwerk dat op Avergat aansluit, of kunnen komen van de nog aan te leggen fietsnelweg die het jaagpad langs het Albertkanaal volgt. "Om de fietsers vlot en makkelijk naar de route door de groeve te leiden moeten we de straat herinrichten", aldus Kersten. De gemeenteraad gisterenavond gaf hiervoor z'n fiat. Aan de realisatie van de werken hangt een prijskaartje van een 1,5 mijoen euro vast. De gemeente neemt hiervan 428.000 euro voor z'n rekening.


De herinrichting van de 500 meter lange straat betekent dat ze wordt omgevormd tot een woonerf, de eerste in Riemst. "We kiezen hiervoor om de veiligheid van de voetganges en fietsers optimaal te verzekeren", zegt Kersten. "Op zo'n erf is de auto ondergeschikt aan zwakke weggebruikers en mag je niet sneller dan 20 km rijden. Fietsers en voetgangers mogen de volle breedte gebruiken." De start van de werken voor fietsen onder de grond zullen in de lente van 2018 aanvangen. Tegen het najaar kan je fietsen door de mergelgroeve. (LXB)