Twee koppels voor rechtbank: "schaf verplicht poliovaccin af"

Twee koppels uit Kanne stonden gisteren voor de Tongerse strafrechter omdat ze weigerden het wettelijk verplichte poliovaccin toe te dienen aan hun kind.

Nederlander Sasha D. en zijn vrouw, die in april voor de rechtbank stonden omdat ze het bij wet verplichte poliovaccin niet toedienden aan hun dochter (5) reageerde gisteren opgelucht toen ze opschorting van straf kregen. Die uitspraak was ook een steuntje in de rug van Vera H. en haar man, een ander Nederlands koppel uit Kanne dat zich voor dezelfde feiten moest verantwoorden. "Met gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie berekende ik dat de kans dat ons kind polio krijgt 0,00058% bedraagt", aldus de moeder van vier. "Dan vraagt men ons om het vaccin, dat de giftige, kankerverwekkende stof formaldehyde bevat, in ons kind te spuiten. Niemand kan garanderen dat dit geen bijwerkingen heeft. En dat voor een ziekte die hier al tien jaar niet meer voorkomt." In Nederland is het vaccin niet verplicht. "Het is tijd om de verplichting ook hier af te schaffen," aldus Vera H.


De openbare aanklager was begripvol: "Ik heb respect voor de mening van de ouders, maar de mening van deskundigen is anders. Bovendien is het vaccin bij wet verplicht." Hij verleende een gunstig advies voor opschorting. De rechter haalde aan dat er heel wat ingrepen in de medische wereld geen zekerheid bieden en toch toegepast worden. Vonnis op 10 juli. (VCT)