Riemst herdenkt ramp in groeve Roosburg: “We vergeten de 18 slachtoffers nooit”

Burgemeester Mark Vos legt bloemen neer aan monument ter nagedachtenis van de 18 mensen die 60 jaar geleden het leven lieten bij de instorting van de mergelgroeve van Roosburg.
Mine Dalemans Burgemeester Mark Vos legt bloemen neer aan monument ter nagedachtenis van de 18 mensen die 60 jaar geleden het leven lieten bij de instorting van de mergelgroeve van Roosburg.
Riemst heeft zondag de catastrofe herdacht die het dorp zestig jaar geleden in diepe rouw dompelde. Toen stortte mergelgroeve Roosburg in. Achttien mensen lieten het leven.

Zeventien mannen en één vrouw werden op 23 december 1958 bedolven onder het puin. Zeven lichamen werden geborgen, elf anderen rusten voor eeuwig in de groeve. “Een zwarte bladzijde”, zegt burgemeester Mark Vos. “Maar we vergeten niet. De slachtoffers blijven leven in de gedachten van hun nabestaanden én menig inwoner van Riemst.”

Vos legde zelf bloemen neer aan het herdenkingsmonument op het Rode Kruisplein in Zichen. Daar schijnen ook elke avond en nacht achttien lichten als symbool voor de slachtoffers.

Bomvolle kerk

De herdenking vond ook plaats in een bomvolle kerk van Zichen. Kinderen brachten er een ode aan de mergel, die Zichen — en bij uitbreiding heel Riemst — welvaart bracht. Maar de mergel gaf en nam. Tussen de getuigenissen van de leerlingen van de lagere scholen Den Dries en Trudo zong een gelegenheidskoor toepasselijke liederen. Koninklijke fanfare De Werkmanszonen speelde beklijvende stukken.

Hoogtepunt was het muziekstuk Sechene Bollaar (een verwijzing naar de oude benaming van Zichen en Bolder), dat speciaal voor de herdenking gecomponeerd werd. Maar ook het afroepen van de namen van de achttien slachtoffers was beklijvend.  Kinderen, en ook enkele volwassenen, stapten elk met een foto van een slachtoffer naar voren in de kerk. Daar werden die foto’s opgehangen als blijvende herinnering.

Tijdens de plechtigheid werd ook een aangrijpende fotocollage getoond op drie grote schermen in de kerk. De apotheose volgde in de vorm van een minuut stilte.

Achttien lichtpalen staan symbool voor de achttien slachtoffers.
Mine Dalemans Achttien lichtpalen staan symbool voor de achttien slachtoffers.
Kinderen geven in korte teksten een relaas van de betekenis van de mergel en de van de ramp van Roosburg.
Mine Dalemans Kinderen geven in korte teksten een relaas van de betekenis van de mergel en de van de ramp van Roosburg.
Muzikanten van de koninklijke fanfare De Werkmanszonen spelen Sechene Bollaar, het stuk dat speciaal naar aanleiding van de herdenking 60 jaar Roosburgramp werd geschreven.
Mine Dalemans Muzikanten van de koninklijke fanfare De Werkmanszonen spelen Sechene Bollaar, het stuk dat speciaal naar aanleiding van de herdenking 60 jaar Roosburgramp werd geschreven.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.