Riemst doet weer aan ‘haanslaan’ op jaarlijkse kermis

Het is ondertussen alweer drie jaar geleden dat het haanslaan in Zussen, een deelgemeente van Riemst, voor minstens een eeuw werd gered. Het principe? Twintig ongehuwde vrouwen - jong of oud - moeten een reeds gedode ondersteboven bengelende haan in een rieten mandje een kopje kleiner maken met sabel. Statistisch kansvermogen ? Slechts één rake klap. Het folkloristische gebeuren vindt traditiegetrouw plaats op kermismaandag, dit jaar op 26 augustus, en wordt georganiseerd door twee ‘rivaliserende’ groepen (lees: dorpsharmonieën): de Broederband (de Fritsen) en die van Vreugd in Deugd (de Dorussen). De wijlen haan in kwestie was bij voorkeur een gestolen exemplaar van de andere clan en werd de dag nadien dronken gevoerd om beneveld te kunnen sterven.
Het folkloristische gebeuren haanslaan vindt traditiegetrouw plaats op kermismaandag.
Mine Dalemans Het folkloristische gebeuren haanslaan vindt traditiegetrouw plaats op kermismaandag.

Folklore

Folklore (en rivalen) of niet: dat dit feestelijk gebeuren anno 2016 toe was aan een hippe update was voor zowel de Fritsen en de Dorussen een onomwonden feit. Daarom werd na bijna 130 jaar traditie op de augustuskermis een charter in leven geroepen. Toenmalig schepen Marina Pauly (cd&v) legde uit in onze krant dat de dierenbescherming klacht had neergelegd en dat je - wel degelijk - nu eenmaal geen dieren mag doden voor je plezier. Maar in het charter werd ook het belang van het haanslaan als immaterieel cultureel erfgoed (ICE) erkend door het gemeentebestuur.

Het folkloristische gebeuren haanslaan vindt traditiegetrouw plaats op kermismaandag
Mine Dalemans Het folkloristische gebeuren haanslaan vindt traditiegetrouw plaats op kermismaandag

Charter

Voortaan mocht haanslaan nog enkel plaatsvinden onder bepaalde voorwaarden. “De haan mag niet meer gestolen worden bij iemand van de andere harmonie”, lichte Pauly toe. “Hij moet gekocht worden bij een erkende poulier. De harmonies moeten dat schriftelijk kunnen bewijzen. Bovendien moet de haan de dag zelf geslacht worden en na afloop geconsumeerd worden. Verder engageren de twee harmonies zich om het haanslaan te blijven organiseren.”

Haanslaan anno 2019

Drie jaar na het invoeren van het charter lijkt het erop dat er aan feestvreugde niet is ingeboet. “Niet dat we een tevredenheidsenquette hebben gehouden,” zegt burgemeester Mark Vos (cd&v). “Maar klachten hebben we de voorbije jaren zéker niet gehad. Er is nog steeds evenveel animo rond de augustuskermis in Zussen en al de tradities die daarbij komen kijken. De kermis in Zussen is tevens een van de weinig Limburgse kermissen waar het nog werkelijk over koppen lopen is.” Ook Patrick Martens, voorzitter van Vreugd in Deugd, bevestigt dat het ook dit jaar weer vertier alom is. “Door het charter en de steun van het gemeentebestuur kunnen we onze tradities blijven voortzetten op een diervriendelijke manier en blijft Zussenkermis het evenement bij uitstek voor onze dorpsgemeenschap en ver daarbuiten. #Zussenkermis!”Genieten van de folkloristische kermis kan nog tot en met woensdagavond. 

De winnares
Mine Dalemans De winnares
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim Heye

  Degoutant, hoe kan je deze middeleeuwse toestanden nog 'normaal' noemen. En dit in Belgie. Net als een groot varken aan het spit zetten voor iedereen om te zien, is letterlijk middeleeuws.

 • Jacqie Dekeyser

  Dierenbeulen! Neem dan gewoon een pluchen haan als je persé de traditie wil voortzetten. Deze tijd zou dit niet meer mogen. Schaam u gemeente Riemst!

 • Annelies Moons

  Stel je voor dat je daar een hond zou hangen, dan stond heel Riemst op zijn kop. Speciesisme !! Racisme!! Discriminatie !! Het is allemaal hetzelfde. Veganisme staat voor respect voor alle leven ongeacht de soort.Velen noemen dit extremisme, vooral diegenen die zich aangesproken voelen op hun eigen gedrag. Gelukkig is het tij aan het keren en is veganisme enorm in opmars wereldwijd.

 • Patrick Jacob

  Vreselijk dat dit wordt toegelaten. Dat moet toch wel een zeer primitieve samenleving zijn daar.... geen woorden voor...... triest........