Riemst creëert een extra begraafplaats

Illustratiebeeld van het kerkhof in Aaigem.
Koen Moreau Illustratiebeeld van het kerkhof in Aaigem.
De gemeente Riemst gaat extra begraafruimte creëren. De huidige begraafplaats in het centrum voldoet aan de behoeften tot 2020 en uitbreiding is daarbij niet mogelijk. “We willen niet kiezen voor ontgravingen en willen onze inwoners de keuze ook niet ontnemen om een dierbare te begraven”, zegt burgemeester Mark Vos. “Elk overlijden is op zich al ontzettend moeilijk, wij willen vermijden dat daarbovenop bepaalde laatste wensen niet kunnen worden waargemaakt.”

Uit cijfers blijkt dat het gros van de Riemstenaren kiest voor een begraving. Het gemeentebestuur stelt belang te hechten aan het feit dat inwoners zich, in welke omstandigheden dan ook, thuis voelen en kiest daarom voor een parkbegraafplaats: een groene begraafplaats met schutting en zitvoorzieningen, een volwaardige bezinningsplek. De nieuwe begraafplaats in Riemst kadert binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan dat in de vergadering van de gemeenteraad op 12 november 2018 definitief werd vastgesteld. Daaruit vloeide de volgende locatie voort: een grasweide ten zuiden van de Geerestraat, op wandelafstand van de kerk, evenals de extra voorzieningen die van de nieuwe begraafplaats een parkbegraafplaats zullen maken.

Specifieke identiteit

De bedoeling is om een bepaalde continuïteit te bewaren voor alle begraafplaatsen (ruimtelijke herkenbaarheid en kwaliteit), maar ook te streven naar een specifieke identiteit voor elke plaats. “Elke locatie is anders”, vervolgt de burgemeester. “De identiteit van deze begraafplaats ligt in het cultuurlandschap gevormd door de natuurlijke grasvlakken met hoge bomen. De bestaande cultuurgraslanden aan de buitenranden worden dan ook als dusdanig behouden en/of aangelegd en onderhouden.”

Riemst luchtfoto
Gemeente Riemst Riemst luchtfoto2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick Jacob

    En dan te weten dat er jagers gewoon toestemming hebben in de gemeente Riemst om op begraafplaatsen te mogen gaan schieten........

  • jean valkenborg

    Zouden beter de begraafplaats van Millen eens onder handen nemen.Hier moet je over de graven lopen om het graf van je ouders te kunnen onderhouden.Na het snoeien van de hagen moet je maar eens komen kijken, veel snoeiafval blijft gewoon op het graf liggen.