Riemst brengt mergelgroeven in kaart met 3D-laserscanner: “Hiermee kunnen we nog beter waken over de veiligheid”

Geoloog en grottenexpert van de gemeente Riemst Mike Lahaye loopt in De Grote Berg, een mergelgroeve van 60 hectare in Zichen, rond met de 3D-laserscanner waarmee nauwkeuriger een kaart van de groeve kan gemaakt worden.
Karolien Coenen Geoloog en grottenexpert van de gemeente Riemst Mike Lahaye loopt in De Grote Berg, een mergelgroeve van 60 hectare in Zichen, rond met de 3D-laserscanner waarmee nauwkeuriger een kaart van de groeve kan gemaakt worden.
De gemeente Riemst heeft een 3D-laserscanner gekocht om alle mergelgroeven in kaart te brengen. De lasers kunnen 360 graden draaien en leveren zo erg precieze kaarten op die een meerwaarde geven op vlak van onderzoek en veiligheid. Geoloog en grottenexpert van de gemeente Riemst Mike Lahaye mocht de scanner vandaag eens uitproberen op tachtig meter diepte in het gangenstelsel van De Groote Berg, een groeve van zestig hectare. 

“Met de scanner kunnen we nog beter waken over de veiligheid in de groeven. We willen alle gangen en kuilen in kaart brengen”, zegt burgemeester Mark Vos. “We kunnen onstabiele gebieden doeltreffend in beeld brengen en eens we betrouwbare kaarten van de groeven hebben, kunnen we stabilisatiewerken uitvoeren.”

Meten

Met de gegevens van de scanner wordt een 3D-beeld van de groeveopgebouwd. “We kunnen de hoogte en dikte van de plafonds meten”, legt grottenspecialist Mike Lahaye uit. “Ook de dikte en breedte van de pilaren kunnen we nu nauwkeurig vaststellen. Het toestel werkt zo nauwgezet dat we zelfs zaagsneden (vroeger werden blokken uit de wanden gezaagd), barsten en inkepingen kunnen registreren. Ik loop rond met de mobiele scanner en onderweg gaan de lasers puntjes (vloer, gang, plafond) opslaan. Per seconde detecteert de scanner 45.200 puntjes die samen een 3D-beeld vormen. Stel dat je in een wand een begin van een uitspoeling vaststelt, dan kun je tijdig ingrijpen om instortingen te voorkomen.”

Het verschil

“Onze dienst Opmetingen heeft al heel wat mergelgangen met hoge precisie in kaart gebracht, maar met de scanner kan het nog sneller, efficiënter en nauwkeuriger”, weet Vos. Geoloog Mike Lahaye vergelijkt het een beetje met een vleermuis. “Zo'n beestje vangt signalen op en zet die in beelden om. Met de scanner presteren we in een half uur waar landmeters en hun helpers twee tot drie dagen over doen.”

“Samen met experts zoeken we de beste manieren om de veiligheid, de cultuur, de geschiedenis en de natuur van de groeven in balans te houden. De 3D-scanner - kostprijs 77.000 euro - draagt hiertoe een steentje bij”, besluit de burgemeester.

De 3D-laserscanner heeft 77.000 euro. Een nuttige investering, vindt burgemeester Mark Vos.
Karolien Coenen De 3D-laserscanner heeft 77.000 euro. Een nuttige investering, vindt burgemeester Mark Vos.
Op een smartphone of laptop kun je met behulp van de scanner een 3D-beeld van de mergelgroeven opbouwen.
Karolien Coenen Op een smartphone of laptop kun je met behulp van de scanner een 3D-beeld van de mergelgroeven opbouwen.
Primeur Mergelgroeve in Riemst.
Karolien Coenen Primeur Mergelgroeve in Riemst.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.