Kerken krijgen kleine replica's

Erik bij één van de kerken die hij maakte.
Foto Coenen Erik bij één van de kerken die hij maakte.
Zichen-Zussen-Bolder was vorig jaar het 'Dorp in de kijker'. Om de herinnering levendig te houden, werden nu twee kerken op schaal nagebouwd.

'Dorp in de kijker' is een initiatief van de Landelijke Gilden, met als doel de samenhang tussen mensen te bevorderen. Een heel jaar lang werden er dan ook tal van activiteiten georganiseerd.


En dat jaar werd nu afgesloten met de onthulling van twee kerken - replica's op schaal, weliswaar. De Landelijke Gilde gaf Erik Liket (57) uit Zussen de opdracht om de Sint-Pieter- en Sint-Laurentiskerk van Zichen en de Sint-Genovevakerk van Zussen-Bolder een evenbeeld in mergel te geven. De restaurateur van kerken, kastelen en andere gebouwen in mergel, kreeg de originele plannen van de kerken.


Het resultaat zijn twee kerken die tot wel zeventig keer kleiner zijn dan hun model. "Voor elke kerk gebruikte ik een mergelblok van zestig kilogram", vertelt Erik. "Het is zacht materiaal dat goed bewerkt kan worden, maar het is ook broos. Ik ben dus voorzichtig te werk gegaan met speciale beitels en een zaagje. Per kerk kwam dat toch op honderd uur arbeid neer."


De twee replica's staan voortaan in de grote kerken. (LXB)