Jan Peumans neemt geen blad voor de
mond: “Helft gemeenteraad doet niks”

Jan Peumans haalt uit naar de gemeenteraad van Riemst. “Bijna de helft van de raadsleden doet z’n mond niet of weinig open”, liet hij optekenen. Tot ergernis van de CD&V- meerderheid. “Kleinzielig”, zegt Joël L’Hoëst.
© VRT - Liefhebbers Jan Peumans haalt uit naar de gemeenteraad van Riemst. “Bijna de helft van de raadsleden doet z’n mond niet of weinig open”, liet hij optekenen. Tot ergernis van de CD&V- meerderheid. “Kleinzielig”, zegt Joël L’Hoëst.
Bijna de helft van het aantal verkozenen in de gemeenteraad van Riemst (deze telt 25 leden, CD&V bezit de  absolute meerderheid) doet weinig of niks tijdens de zittingen. “Ze doen hun mond niet of nauwelijks open, ze zitten gewoon in de gemeenteraad”, zegt Jan Peumans. De oud-burgemeester Jan Peumans, die voor de N-VA in de gemeenteraad zetelt, deed de straffe uitspraak tijdens een interview dat hij aan Radio 2 gaf naar aanleiding van z’n afscheid als voorzitter van het Vlaams parlement. Als beroepspoliticus gaat hij met pensioen, en hij is nu nog enkel actief in de lokale politiek, met name in z’n thuisgemeente Riemst.

Kleinzielig

Z’n boude uitspraak zet kwaad bloed bij de gemeenteraadsleden van de meerderheid. “Ik heb alle respect voor wat Jan bereikt heeft in de politiek”, zegt Joël L’ Hoest, fractieleider van dCD&V in de gemeenteraad. “Maar wat hij over de raadsleden zegt, is kleinzielig. Het is natrappen, en dat had ik van hem niet verwacht.”

Omerta

Volgens Jan Peumans slaat z’n uitspraak niet op de oppositiepartijen in de gemeenteraad: N-VA en Open VLD! “Het is de taak van de oppositie om vragen te stellen aan de meerderheid, en dat doen beide partijen. En de zittingen duren juist lang omdat we verstandige vragen stellen en actuele problemen die bij de mensen leven op de agenda zetten. Maar de waarheid mag gezegd worden”, vult hij aan. “Bij de raadsleden van de meerderheid heerst kennelijk een omerta. Weinigen doen daar hun mond open.” Jan Peumans trekt z’n kritiek op het zwijgen van raadsleden van de meerderheid door naar gemeenteraden in veel andere Vlaamse gemeenten. “Ze krijgen 200 euro bruto per zitting, en daar mag toch ook een prestatie tegenover staan”, vindt Jan Peumans.

Hard werken

“Als we naar aanleiding van een gemeenteraad met de fractie, burgemeester en schepen bij elkaar komen, wordt er hard gewerkt”, werpt Joël L’ Hoëst op. “Daar komt ieder lid van de fractie ruim aan bod. En die duurt ook twee tot drie uur. En we we zijn héél kritisch naar de schepenen. We bepalen ook voor een deel de agenda van de gemeenteraad. Bovendien zijn we met de fractie op bijna alle evenementen die doorgaan in de gemeente”, aldus nog Joël L’ Hoëst. “Wat niet kan gezegd worden van Jan. Ik ben eens gaan grasduinen, ik heb vastgesteld dat Jan toen hij nog schepen was onder Mark (burgemeester) op 29 van de 45 colleges niet aanwezig was.”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  Dat is overal zo. De merendeel doet inderdaad niks, maar dan ook niks tenzij rondhangen en recepties afschuimen en meeheulen met de burgemeester. Daarvoor zijn die luiaards inderdaad betaald. En er zijn er ook die zich echt inzetten voor de gemeenschap. Maar dat is een zeer kleine minderheid. De meesten die in de politiek gaan doen het gewoon om makkelijk hun zakken te kunnen vullen op de kap van de gemeenschap en er zelf voordeel/voorkennis bij te hebben.

 • Jos Baido

  En nog dit: Een vergadering op het werk en wij moesten aandachtig zijn. In het parlement? Tokkelen op de gsm terwijl er over, soms, ernstige zaken gepraat wordt. Ofwel zijn die politici geniaal en kunnen ze én met gsm bezig zijn én tezelfdertijd luisteren. Neen, het interesseert hen op dat ogenblik niet en daarom zijn ze met andere zaken bezig!!

 • Lucas Vissers

  Dat wisten we al !

 • Carla Van Geel

  Aan voorstellen van NVA zou men best niet veel aandacht besteden want geanalyseerd door studieburelen en raadsheren moeten ze die terugtrekken. NVA zoekt aandacht en zelfs negatieve voorstellen die ze achteraf terugtrekken hebben ze teruggetrokken en dat was hard werken en stond in de kranten. Peumans is nochtans een waardevol politieker, spijtig dat hij effe neutraal 'af' was.

 • Andy Staelens

  Het is zeker natrappen, Edmond. Hij is van een partij met allemaal calimeros en die trappen allemaal na. Het zit in hun genen, bedriegen en liegen ook.