Gezinnen van buiten gemeente aantrekken

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN RIEMST

Een bouwproject met sociale woningen en eengezinswoningen in Vroenhoven.
Borgerhoff Een bouwproject met sociale woningen en eengezinswoningen in Vroenhoven.
Het bestuur realiseert verkavelingen en komt tegemoet aan de vraag van de eigen jonge gezinnen naar betaalbare woningen. Het wil ook jonge gezinnen van buiten de gemeente aantrekken. Zijn de bouwgronden en woningen nog betaalbaar?

"In elk dorp realiseren we een woonproject", licht de schepen van Wonen Katja Onclin (CD&V) toe. "We brengen betaalbare kavels op de markt door de grond onder de marktprijs aan te bieden. We maken er geen winst op." De gemeente heeft een vrij oud woningbestand. Bijna de helft is van voor 1970. "Bovenop de premies om de woningen te renoveren bieden we gezinnen een toelage voor het benoveren (isoleren) van panden", vult ze aan. Nieuw is dat de gemeente aan gezinnen uit Riemst een premie van 2.500 euro toekent als ze een huis kopen dat 40 jaar oud is."


"De gemeente moet zich soepeler opstellen om grote huizen op te splitsen in meerdere woningen", vindt Steven Coengrachts (Open VLD). "We willen de markt van leegstaande woningen openbreken. De gemeente koopt oude hoeves op en geeft de grond in erfpacht. Bewoners kopen elk een woning in de hoeve, de gemeente blijft eigenaar van de grond", aldus Coenegrachts die nog stelt dat de gemeente geen globaal woonplan heeft. Dirk Jacobs (N-VA) vraagt een bouwscan zodat de mensen weten waar nog kan gebouwd worden. "De premie van 2.500 euro is te weinig." (LXB)