Gemeenteraad keurt motie goed voor
dringend herstel van hoeve Caestert

Gemeenteraadslid Davy Renkens vraagt in een motie die goedgekeurd werd door de gemeenteraad van Riemst om de vervallen hoeve Caestert te herstellen.
Mine Dalemans Gemeenteraadslid Davy Renkens vraagt in een motie die goedgekeurd werd door de gemeenteraad van Riemst om de vervallen hoeve Caestert te herstellen.
De gemeenteraad van Riemst heeft een motie goedgekeurd waarin aan het Département Nature et Forêts (de tegenhanger van het agentschap Natuur & Bos Vlaanderen) gevraagd wordt dringend werken uit te voeren om hoeve Caestert van de ondergang te redden. 

Nature et Forêts is eigenaar van de niet-geklasseerde hoeve. Ze dateert van 1686, ligt op het Waals gedeelte van de Sint-Piersberg (ook wel Plateau van Caestert genoemd) en grenst aan Riemst. De hoeve ligt er zwaar verwaarloosd bij. “Alleen de woning en de toren zijn opgeknapt, maar de aanpalende gebouwen liggen er vandaag bij als een ruïne”, vertelt Davy Renkens die de motie voor herstel van de hoeve op de gemeenteraad bracht. 

Een gevaar

“Ze staat er zodanig vervallen bij dat ze een gevaar vormt voor de vele fietsers en wandelaars die de hoeve passeren wanneer ze het Plateau van Caestert verkennen. Zoals de hoeve er nu bijstaat, is het geen fraai zicht. Ze is verloederd. Hoeve Caestert is belangrijk erfgoed dat moet gekoesterd worden”, vindt het gemeenteraadslid (CD&V) uit Kanne. Jan Peumans, fractieleider van de N-VA in de gemeenteraad, vroeg om de motie aan te passen. “De woning van de vroegere pachter is nog goed bewoonbaar”, stelt Peumans. “Het is nu kwestie aan de Waalse overheid te vragen dat er iemand in komt wonen.” De gemeenteraad heeft z’n opmerking mee opgenomen in de motie.

Pogingen

Hoeve Caestert behoorde tot het gelijknamige kasteel. Tot het noodlot een eerste keer toesloeg. In 1972 brak brand uit in het kasteel dat volledig in de as werd gelegd. Zes jaar geleden was het weer prijs. Een brand veroorzaakte grote schade aan de hoeve en conciërgewoning. Door de brand moest Natuurpunt Riemst vertrekken. 

Stallen nog bouwval

“Na de brand hebben vele instanties gelobbyd voor herstel van de hoeve. Vooral uit het naburige Riemst werd druk uitgeoefend om ze te renoveren. Het gemeentebestuur en Natuurpunt Riemst hebben meerdere pogingen ondernomen om de historische hoeve van de ondergang te redden”, stelt Davy Renkens. “Nature et Forêts heeft nochtans veel geld gekregen om de hoeve te herstellen. Enkel de hoektoren en de hoevewoning werden met het geld van de brandverzekering gerestaureerd. De overige gebouwen werden niet hersteld. En dat is tot op vandaag nog zo. Meer nog, na de brand is het verval nog sterk toegenomen.” 

Natuurpunt Riemst ziet het met lede ogen aan. Het voorstel om de stallen met eigen middelen op te knappen, werd door Nature et Forêts van tafel geveegd.  “Er is gewoon geen geld voor herstel.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.