Gemeentebestuur ziet af van uitbreiding centrum wegens te duur

Het gemeentebestuur zet het plan om het binnengebied tussen het gemeentehuis en de welzijnscampus uit te bouwen on hold. Uit de haalbaarheidsstudie die de gemeente liet uitvoeren en de offertes van drie ontwikkelaars blijkt dat de realisatie te duur uitvalt.

Na grondig onderzoek stopt het gemeentebestuur de ontwikkeling van het centrum in de ijskast. "We hadden tot 2,5 miljoen euro voorzien, maar de berekeningen van de ontwikkelaars vielen tot een miljoen euro hoger uit dan onze raming. We kunnen de inwoners niet opzadelen met zo'n rekening", zegt burgemeester Mark Vos.


Het opzet van de gemeente was om rond een centraal plein woningen, winkels, horeca en diensten samen te brengen.


"Kwestie van het centrum extra zuurstof te geven", legt schepen van Ruimtelijke Ordening Katja Onclin uit. "We willen jongeren in het centrum houden en senioren de kans geven er zich te komen vestigen. Het plan is echter financieel niet haalbaar", voegt ze eraan toe.


Hoewel het plan niet wordt uitgevoerd, blijft de gemeente met de ontwikkelaars geloven in de invulling van het gebied.


"De 35.000 euro voor de haalbaarheidsstudie en de 600.000 euro voor de aankoop van café Bidule en gronden in het binnengebied zijn geen weggegooid geld", gaat Onclin verder. "Integendeel, we weten nu dat we op de goede weg zitten.

Geen prestigeproject

"Het gebied heeft sterke troeven en daar gaan we blijven op inzetten. Het gebied zal het centrum en de dorpen meer leefbaar maken. Alleen, we zijn er nog niet uit hoe we dat gaan doen."


"We willen geen prestigeproject realiseren, maar tegemoetkomen aan de noden van de gemeente. Riemst mag niet eindigen als slaapdorp waaruit iedereen wegtrekt", aldus burgemeester Vos. "De volgende maanden blijven we onderzoeken hoe we de troeven uit onze visie alsnog kunnen realiseren. In de dorpen zijn we daar al mee bezig: de heraanleg van dorpspleinen, modernisering van scholen, een tweede bus voor de minder mobielencentrale, extra woningen in de dorpen en de aanleg van voetpaden." (LXB)