Gemeente steekt dorpspleinen in het nieuw

De pleinen in Vroenhoven, Zichen en Zussen krijgen een heraanleg voor in totaal ruim 1,1 miljoen euro. De gemeenteraad in Riemst heeft het plan goedgekeurd.

De herinrichting van de pleinen heeft volgens schepen van Mobiliteit Guy Kersten een dubbel doel. "We willen de veiligheid in de buurt van de pleinen verbeteren en de leefbaarheid van de dorpen opkrikken." Volgens burgemeester Mark Vos staat beleving centraal op de dorpspleinen. "We zullen straatmeubilair plaatsen dat past bij de omgeving", zegt Vos. "Er komen ook bomen en andere beplanting. Hiermee maken we plekken waar jong en oud elkaar kunnen treffen." Tweede pijler is de verkeersveiligheid. "Zo houden we in Zussen en Vroenhoven rekening met de schoolomgeving. Het parkeren zal er straks gestructureerder verlopen. We schenken extra aandacht aan de voetgangers met veilige oversteekplaatsen. Ook maken we dat het verkeer beter gelezen kan worden", aldus schepen Kersten.


Verder is bij de herinrichting rekening gehouden met evenementen zoals carnaval en kermis. "In Vroenhoven kan een grote tent voor carnaval rechtgezet worden", vertelt Kersten. "In Zichen maken we ruimte vrij voor exact 18 elementen, ter nagedachtenis van de 18 doden bij de ramp van Roosburg (instorting van de mergelgroeve, volgend jaar 60 jaar geleden, red.). En in Zussen zal de pastorie opgeknapt worden, zodat ze één geheel vormt met het dorpsplein." (LXB)