Fitheid van 450 kinderen getest

De gemeente laat de fitheid van 450 kinderen testen. Hier wordt de kracht gemeten.
Karolien Coenen De gemeente laat de fitheid van 450 kinderen testen. Hier wordt de kracht gemeten.
In de gemeentelijke sporthal Op ‘t Reeck in Riemst-Centrum worden de komende twee weken 450 jongens en meisjes van het tweede, vierde en zes leerjaar uit alle lagere scholen in de gemeente getest op hun fitheid. Maandag mochten de kinderen uit de lagere scholen van Vlijtingen, Lafelt en Heukelom de spits afbijten.

Naast hun lenigheid wordt ook hun kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen gemeten met behulp van speciaal hiervoor bedachte oefeningen. “Ook het vetpercentage (de zogenaamde BMI-index) testen we”, zegt Leon Mingels, het hoofd van de sportdienst bij de gemeente Riemst. Dat is iets gestegen ten opzichte van eerdere fitheidstesten, die goed vijf jaar geleden bij de schoolkinderen uit Riemst werden afgenomen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat kinderen te weinig sporten en bewegen. “Daarom willen we nagaan hoe het gesteld is met de fitheid van onze kinderen”, zegt schepen van Sport Christian Bamps. “De algemene fitheid van onze jeugd is niet slecht, maar wel voor verbetering vatbaar. Met de testen willen we ook de ontwikkeling van elk kind (op)volgen.”

Geen examen

“Het zijn geen schoolse testen”, zegt Jos Benders, sportarts bij de Stichting Medico Monde die de testen heeft uitgewerkt en de resultaten ervan gaat analyseren. “De kinderen mogen niet het gevoel hebben dat ze aan een medisch schoolexamen deelnemen. De testen houden we speels zodat de kinderen er plezier aan beleven”, licht hij toe. “De resultaten die we straks bekomen, geven enkel aan welk onderdeel van de fitheid meer aandacht zou mogen krijgen in de ontwikkeling van het kind.” Elk kind bekomt zijn of haar resultaten die vergeleken worden met die van z’n leeftijdsgenoten.

Verbeteren

De meetresultaten blijven niet in één of andere lade liggen. “Aan de hand hiervan stellen we een actieplan op om waar nodig de fitheid van de kinderen te verbeteren”, zegt burgemeester Mark Vos. “De testen passen in ons beleid om ouders en kinderen bewust te maken van hun gezondheid en fitheid. We willen de kinderen méér aanzetten tot bewegen.” In de buitenschoolse kinderopvang van de gemeente wordt dat al in de praktijk uitgevoerd. “Op negen locaties waar we buitenschoolse opvang aanbieden, wordt een uur sport gegeven”, zegt Marina Pauly, schepen voor Kinderopvang. “We gaan de begeleiders in de opvang een cursus laten volgen om de kinderen meer te laten bewegen. We hebben een spel- en sportkoffer aangekocht met genoeg materiaal om kinderen op een speelse maar plezante manier te laten bewegen.”

Hoe ver springen de kinderen? Hier doen ze het onder het toeziend oog van Riki, de mascotte van de jeugd van Riemst. Hij stelt een paddenstoel voor, Riemst is bekend voor z’n champignonteelt.
Karolien Coenen Hoe ver springen de kinderen? Hier doen ze het onder het toeziend oog van Riki, de mascotte van de jeugd van Riemst. Hij stelt een paddenstoel voor, Riemst is bekend voor z’n champignonteelt.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.