Britse bemanning krijgt gedenksteen 79 jaar na crash bommenwerper: “We mogen hun offer nooit vergeten”

De plek waar 79 jaar geleden een Britse bommenwerper door Duits luchtafweergeschut werd neergehaald. De piloot en de schutter overleefden de crash niet. Om hen te eren wordt nu een gedenksteen onthuld.
Karolien Coenen De plek waar 79 jaar geleden een Britse bommenwerper door Duits luchtafweergeschut werd neergehaald. De piloot en de schutter overleefden de crash niet. Om hen te eren wordt nu een gedenksteen onthuld.
Op 11 mei 1940, een dag na de Duitse aanval op de brug over het Albertkanaal in Vroenhoven (de start van de Tweede Wereldoorlog in ons land), haalt de Duitse luchtafweer een Britse bommenwerper neer boven Kanne. De piloot en de mitrailleur, twee jongens van 20 en 24 jaar, overleven de crash niet. Vandaag, 79 jaar later, worden ze alsnog herdacht met een monument. 

Het was Patrick Leenders (46) uit Kanne die ijverde voor de oprichting van een monument ter ere van de neergeschoten bemanning. Dat monument is nu af. “Het is een reuzenkei, goed 1 meter hoog en ongeveer 650 kilo zwaar”, zegt Leenders. “De gedenkplaat die op het monument zal komen, is ook klaar. Alleen het gemeentebestuur moet nog de juiste datum voor de inhuldiging bepalen.”

 De bewuste bommenwerper werd neergeschoten op de Pruis in Kanne. “De precieze plaats waar het toestel crashte, is niet gekend”, verduidelijkt Leenders. “Het wrak is tot op vandaag niet gevonden, laat staan opgegraven. Het moet in een gebied achter het kerkhof van Kanne zijn neergestort. Dat is vandaag natuurgebied.” Leenders had het monument graag daar zien staan, maar het agentschap Natuur & Bos moet dan wel een vergunning afleveren. Op dit moment loopt nog een openbaar onderzoek om mensen de kans te geven bezwaar in te dienen tegen de locatie. “Maar ik hoop dat er geen bezwaar binnenkomt. De kei verstoort de natuur niet. Wat bij mij telt, is dat we de Britse bemanning gedenken.”

Speurtocht

Voor Leenders was het een hele zoektocht. “Bij toeval zag ik op internet een foto passeren van de gecrashte bommenwerper”, vertelt hij. “Meteen dacht ik: daar moet ik meer van weten! Ik was als kind al gebiologeerd door de oorlog, en dat is zo gebleven. Tot 1964 waren de twee Britse militairen begraven in Kanne. Vandaag rusten ze op het Britse kerkhof in Langemark. Ik had hun namen, maar meer was er niet. Ik ben naar de gemeente gestapt met de vraag om een monument voor hen op te richten. Riemst is gekend voor het eren van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.” 

Het gemeentebestuur gaf zijn fiat. De aanwezigheid van de nabestaanden van de Britse bemanning tijdens de inhuldiging zou mooi zijn. “Ik probeer hen te vinden samen met de heemkundige kring van Kanne en met de hulp van Gèr Smeets. Hij is beroepsmilitair en werkt in de bunker van Glons, waar het militair luchtverkeer in de gaten wordt gehouden. Hij gaat via zijn Engelse contacten achterhalen of de bemanning van de bommenwerper nog familie heeft”, besluit Leenders.

Op de Pruis in Kanne zal door toedoen van Patrick Leenders en het gemeentebestuur van Riemst een monument onthuld worden ter ere van de neergeschoten Britse militairen.
Karolien Coenen Op de Pruis in Kanne zal door toedoen van Patrick Leenders en het gemeentebestuur van Riemst een monument onthuld worden ter ere van de neergeschoten Britse militairen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roland Meerten

    zeer mooi initiatief Patrick. het mag ook eens goed nieuws zijn.