Binnenkort fietsen in mergelgrot

GEMEENTE KOOPT MERGELWONING AAN PUTBERG IN KANNE

Schepen Christian Bamps op de fiets in een mergelgrot van de Putberg.
Borgerhoff Schepen Christian Bamps op de fiets in een mergelgrot van de Putberg.
Toerisme Limburg wil fietsen onder de grond mogelijk maken. De mergelgroeve van de Putberg in Kanne is hiervoor als locatie gekozen. "Er komt een fietslus van 900 meter door de gangen", zegt schepen van Toerisme Christian Bamps.

Om fietsers die Limburg verkennen méér beleving te geven en de provincie extra op de kaart te zetten bij dagjesmensen en toeristen, kan je in Bokrijk al letterlijk tussen het water fietsen. Meer dan 150.000 fietsers hebben dat al gedaan. Nu hebben de mensen van Toerisme Limburg weer iets nieuw verzonnen: fietsen onder de grond. Dat kan binnenkort in de oude mergelgroeve van de Putberg in Kanne. Als alles volgens plan verloopt, kan je tegen april of mei 2018 vanop de fiets ervaren hoe een groeve eruitziet waar vroeger blokken mergel werden gezaagd voor de bouwsector. Tegenwoordig worden er champignons gekweekt.


Het gemeentebestuur heeft in het kader van dit project een leegstaande en meer dan honderd jaar oude mergelwoning gekocht. "Een kans die we niet konden laten liggen", vindt schepen Christian Bamps (CD&V). 60.000 euro heeft Riemst betaald. "Het huis ligt aan de toegang tot de Putberg, waar de fietstocht vertrekt en aankomt. Het huis kent niveauverschillen, heeft plafonds en muren in mergel en is ingedeeld als een doolhof met trappen, opkamertjes en aparte hoekjes. De aankoop heeft een dubbel doel. Enerzijds brengen we daar technische faciliteiten onder die nodig zijn om het fietsen onder de grond mogelijk te maken. Vanuit het huis wordt de toegangspoort tot de fietslus en de grot automatisch geopend en gesloten. Anderzijds gaan we met panelen en schermen het ontstaan, het gebruik en de betekenis van mergel en de groeven uitleggen. Verder denken we er aan een automaat te zetten, waar bezoekers streekproducten kunnen kopen, zoals grotchampignons."

Een kamer in het mergelhuis.
Borgerhoff Een kamer in het mergelhuis.

Goede zaak voor kwekerij

Jos Coenegrachts, die in de Putberg de Paarse Ridderzwam en de Castagne champignon teelt, vindt de plannen van de gemeente Riemst een goede zaak. "De fietsers passeren ook de kwekerij", laat hij weten. "Ze kunnen achter een glazen wand de perken zien waar de paddestoelen gekweekt worden. Maar er moet nog één en ander uitgeklaard worden, niet in het minst wat de aansprakelijkheid betreft bij ongevallen." Schepen Bamps liet nog weten dat de provincie zorgt voor de aankleding van de mergelwoning. "Wij ruimen de grot op en coördineren de werken die er moeten worden uitgevoerd. In het huis komt een onbemande onthaalbalie."

De mergelwoning aan de Putberg.
Borgerhoff De mergelwoning aan de Putberg.

Wel nog plafonds controleren

Fietsen in de ondergrond is niet vanzelfsprekend. Extra aandacht gaat uit naar de veiligheid. "De gangen zijn veilig. Enkel de plafonds moeten we nog extra controleren", reageert burgemeester Mark Vos (CD&V). "We hebben digitale meters geïnstalleerd die de beweging van de pilaren in de groeve weergeven. De brandweer is bezig met het geven van adviezen om het fietsen veilig te laten verlopen. Fietsers mogen in de grot niet verloren rijden. Ze mogen enkel op het fietspad rijden. Er komen camera's die de route en de fietsers in de gaten zullen houden. We denken ook aan een systeem om de fietsers te tellen. Bovendien werken we aan een systeem om vanuit de grot met een gsm te kunnen bellen. Dat is van levensbelang voor de hulpdiensten. Proximus gaat hiervoor een circuit installeren, waardoor telefoneren met de gsm of sms-berichten versturen mogelijk worden."