Alweer buurtwinkel minder in streek: zaakje uit 1897 verliest concurrentiestrijd tegen supermarkten

Frederic Ketelslegers en z’n echtgenote Ilse Vanluyten nemen met spijt in het hart afscheid van de buurtwinkel.
Borgerhoff Frederic Ketelslegers en z’n echtgenote Ilse Vanluyten nemen met spijt in het hart afscheid van de buurtwinkel.
Nog snel wat kaas, een pakje sigaretten of een Dag Allemaal bij Mayeel halen: het kan niet meer. De buurtwinkel in Millen - hij dateert van 1897 en werd tot op vandaag door nazaten van dezelfde familie uitgebaat - is voorgoed dicht. “We maakten steeds minder winst”, vertellen uitbaters Frederic Ketelslegers en zijn vrouw Ilse Vanluyten.

Tien jaar geleden telde Riemst nog goed tien buurtwinkels. Ondertussen zijn er negen verdwenen. Enkel Hardy, een buurtwinkel in Vroenhoven, houdt nog stand. “Om de winkel aan te passen aan wat de klanten vragen, moet ik zo’n  100.000 euro investeren”, zegt Frederic Ketelslegers (46), die met z’n vrouw Ilse Vanluyten (45) de zaak Mayeel heeft uitgebaat. 

Minder winst

“De investering weegt niet op tegen wat de zaak nog opbrengt, want de winstmarges worden alsmaar kleiner”, vult Frederic aan, de vijfde en laatste generatie van het geslacht Mayeel dat de winkel runde. “Het aantal klanten liep met 60 procent terug. Jonge gezinnen haken af. Man en vrouw gaan werken, ze doen hun boodschappen in een warenhuis. De ouderen waren m’n vaste klanten”, vervolgt Frederic, die 25 jaar in de winkel stond. Jarenlang deed hij dat met z’n moeder. Toen ze twee jaar geleden stierf, nam Frederic het roer over, met hulp van z’n vrouw Ilse. 

Het is erg voor de ouderen in het dorp. Ze kwamen niet enkel om de krant te kopen. Ze kwamen ook voor een babbel. We zijn 25 jaar lang een sociaal huis geweest

Frederic Ketelslegers

Concurrentie

“Mensen die vandaag hun boodschappen doen, maken er een kleine uitstap van. Ze vragen beleving, en die kan ik niet geven. Bovendien kan ik niet eenzelfde assortiment aan waren aanbieden als in een supermarkt”, werpt Frederic op. “Van Marlboro bied ik enkel pakjes van 7 euro aan, in de warenhuizen kunnen klanten kiezen uit pakjes van 7, 8 en 10 euro. Ik bied maar enkele soorten cornflakes aan, in de grote winkels staat een heel rek ermee vol. Je kan daar niet tegen opboksen. Het is einde verhaal. Nochtans heb ik de winkel groter gemaakt. Ik bood ook diepvriesproducten aan en breidde het aanbod aan charcuterie uit. Mensen konden zelfs schoenen brengen om te laten herstellen. En ze konden de was brengen.  En daarbij, ik heb niet langer de drive om de winkel nog open te houden. Zeven dagen op zeven bleef de zaak open. Als we zondag rond de middag de deuren sloten waren we doodop. We gingen in de namiddag al slapen.”

Een gemis

Frederic Ketelslegers kijkt niet met heimwee terug. “Ik ben niet nostalgisch ingesteld”, zegt hij. De man heeft nu een voltijdse baan als vertegenwoordiger van producten om thuis te bakken. “Het is verdomd spijtig dat we de winkel moeten dichtdoen. Ik heb het er héél moeilijk mee, maar het kan niet anders. Het is erg voor de ouderen in het dorp. Ze kwamen niet enkel de krant, een beetje charcuterie of wat fruit kopen. Ze kwamen ook voor een babbel. We zijn die 25 jaar een sociaal huis geweest.” 

De sluiting is een verarming voor het dorp Millen, zo blijkt uit de reacties van de klanten. “M’n moeder ging hier jaren naar de winkel, en ik ging er ook geregeld langs”, vertelt Viviane Valkenborg. “Had je bloem of suiker te kort, je sprong bij Mayeel binnen. Ik ga Frederic, Ilse, de winkel en de fijne babbels missen.” 

Frederic Ketelslegers en z’n echtgenote Ilse Vanluyten nemen met spijt in het hart afscheid van de buurtwinkel.
Borgerhoff Frederic Ketelslegers en z’n echtgenote Ilse Vanluyten nemen met spijt in het hart afscheid van de buurtwinkel.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ester Biesmans Clemens

    Het valt me op dat veel mensen het erg vinden als buurtwinkels sluiten. Maar als je dan vraagt hoe vaak ze er boodschappen doen antwoorden de meeste soms of als ik iets vergeten ben.