"Ze is het cement van de ploeg"

TIA (16) TRAINT EN VOETBALT TUSSEN ZESTIEN JONGENS

Tia (midden) wordt op handen en voeten gedragen door haar ploegmakkers.
TONY VAN GALEN Tia (midden) wordt op handen en voeten gedragen door haar ploegmakkers.
Bij de jeugdploeg U17 van Eendracht White Star Schoobeek Beverst, uit eerste provinciale, speelt Tiziana Ketelslegers (16). Tia, zoals ze in de club aangesproken wordt, is het enige meisje tussen zestien jongens. En ze kan wel degelijk haar mannetje staan.

Tia is een vaste waarde in de ploeg. Ze neemt de rechter flank voor haar rekening. Uitgerekend op de verjaardag van haar vader scoorde ze haar eerste goal van het seizoen. "Papa was dolblij", vertrouwde ze ons toe. "Ik sla geen training of wedstrijd over, ik ben haar eerste en meest fervente supporter", bekende Carlo Ketelslegers. Nochtans was hij vroeger niet gek van voetbal. "Toen m'n vrouw zwanger was, had ik één wens: geen jongen! Dan moest ik niet naar "die stomme voetbal" gaan zien. Een gekke gedachte, hé". Tia werd geboren, begon op haar zevende te voetballen en de papa is al die tijd haar eerste fan gebleven. "Ze amuseert zich en dan ben ik gelukkig. Wie wil niet dat z'n kind zich goed in z'n vel voelt?", vraagt hij zich af. Dat Tia met jongens sjot, is geen toeval. "Al van toen ik zeven was, voetbalde ik met hen", vertelt ze. "Werd er op de speelplaats van de lagere school gevoetbald, dan was ik er steevast bij." Een voetbalkamp bij White Star Beverst trok haar over de streep om bij KEEWSSB te komen voetballen. Ze heeft daar alle jeugdreeksen doorlopen. "Ik ben met de jongens meegegroeid in de club. Het zijn mijn maten geworden".

Tia Ketelslegers samen met haar vader, die tevens haar grootste fan is.
TONY VAN GALEN Tia Ketelslegers samen met haar vader, die tevens haar grootste fan is.

Teamspeler

Ze voelt zich in haar sas als ze met jongens voetbalt. "Ik ben het gewoon geraakt", lichtte Tia toe. "Of ik door hen in de watten wordt gelegd? Als ik tegen de grond ga, gebeurt het dat de jongens naar me toe lopen. Ze zijn begaan met mij. Ze maken geen onderscheid. Als ik op het veld sta, ben ik één van de elf. Ik ben dan gefocust op de wedstrijd. Ik moet me niet dubbel bewijzen omdat ik een meisje ben", vulde Tia aan. "Ze speelt wel eens moeder over ons", reageerde Glenn Voortmans (15), één van de jongens met wie ze voetbalt. "Ze komt voor ons op. Tia is zelden slecht gezind, ze pept ons op. Ik vind het leuk haar in de ploeg te hebben. Ze is het cement in de ploeg, ze zorgt voor een goeie sfeer in het team. Op een match en tijdens de training kan ze indien nodig een harde zijn. Ze is niet vies om een sliding te maken. Ze is een teamspeler".

Meisjesvoetbal

"Ze hebben me al een paar keer gevraagd of ik niet bij een damesclub wil spelen", zegt Tia. Meisjesvoetbal is namelijk aan een opmars bezig. "Maar het spreekt me niet echt aan. En hier voel ik me opperbest. Waarom dan switchen? Ik laat de jongens niet in de steek", aldus nog Tia die volgend seizoen nog bij de U17 mag voetballen.


"Daarna moet ik stoppen want meisjes mogen niet in het eerste elftal spelen", legt Tia uit.


"Misschien maak ik dan wel de overstap naar het meisjesvoetbal. We zien wel", besluit ze.