"Jagen met fretten is laatste redmiddel"

KONIJNENPLAAG TEISTERT TERREINEN VOETBALCLUB RIEMST VOORUIT

Secretaris Leon Dreezen bij een van de opgevulde gaten in het veld.
Tony Van Galen Secretaris Leon Dreezen bij een van de opgevulde gaten in het veld.
Riemst Vooruit, een voetbalclub uit vierde provinciale, kampt met een konijnenplaag. "Ze maken gaten en gangen aan de rand van en op het veld", weet Leon Dreezen (53), secretaris van Riemst Vooruit. Het clubbestuur wil de konijnenpopulatie nu terugdringen door een jager met fretten in te zetten.

"We hebben geen andere keuze", laat Dreezen verstaan. "Jagers mogen daar geen konijnen schieten: ons terrein ligt te dicht bij de huizen en bedrijven. Er mag ook geen vergif gelegd worden en stroppen plaatsen is niet toegelaten. We hebben al een lage draad rond het veld geplaatst, maar tevergeefs: de konijnen kruipen onder de draad door en richten nog altijd een ravage aan. De fretten zijn ons laatste redmiddel."

Jager Jos Mignolet zal op en rond de terreinen zijn fretten inzetten om de konijnenplaag de bekampen.
Mine Dalemans Jager Jos Mignolet zal op en rond de terreinen zijn fretten inzetten om de konijnenplaag de bekampen.

Fretten

Hiervoor klopte Riemst Vooruit aan bij een plaatstelijke jager, die de hulp inriep van collega-jager Jos Mignolet uit Aalst bij Sint-Truiden. Hij jaagt met fretten. "Het is nog enkele weken te vroeg om succes te boeken", getuigt de plaatstelijke jager. "Als de bladeren massaal van de bomen vallen, krijgen we een beter zicht op de gaten en gangen die de konijnen graven. Dan zijn er meer open plekken in het plantsoen." Maar hoe gaat dat in zijn werk, jagen met fretten? "Ik zet ze aan de ingangen van de holen. Ze lopen door de pijpen en jagen de konijnen op. Als ze aan de oppervlakte komen, lopen ze zich vast in een net dat we over de gaten in het veld spannen", legt Mignolet uit. Hoewel de eerste poging geen buit opleverde, spreekt Dreezen van minder konijnen op en rond het voetbalveld. "We wisten dat een aantal ging schuilen onder de container aan het plein. We hebben die laten wegslepen en we zagen konijnen weglopen. Een succesje, maar ze kunnen terugkomen."


De schade die de konijnen toebrengen aan het plein blijft aanzienlijk. "Totnogtoe hebben we zeker al een kleine 30 putten in het grasveld geteld, en die vullen we telkens met aarde zodat er geen oneffenheden meer zijn. Bij elke thuismatch komen er nieuwe gaten bij. Als de spelers zich opwarmen voor aanvang van een match vragen we dat ze uitkijken naar gaten, zodat we ze sneller kunnen dichten. Zolang de plaag niet onder controle is, zitten we ermee verveeld."

Verouderde kantine

Naast de konijenplaag zit Riemst Vooruit met nog een ander probleem. "De kantine en de kleedkamers zijn meer dan 50 jaar oud en ze hebben hun tijd gehad", aldus Leon Dreezen. "Bij hevige regenval sijpelt het water naar binnen. Bovendien hebben we nog vensters met enkel glas. De stookkosten swingen dus ook de pan uit. Hiervoor betalen we 650 euro per jaar, en ons budget draait op jaarbasis rond de 2.200 euro. Een nieuwe verwarming kunnen we niet met eigen middelen betalen." Renoveren is te duur, dus dringt een nieuwbouw zich op. "De douches worden helemaal vernieuwd. De kleedkamers worden deels afgebroken en deels gerenoveerd. Het dak wordt geïsoleerd. De kantine gaat helemaal tegen de grond, en er komt geen nieuwe in de plaats. We hebben een akkoord met de uitbater van de Zeemeeuw, een privaat zwembad dat grenst aan het veld van de club. Hij stelt ons een zaal met toog en andere voorzieningen ter beschikking", besluit Dreezen. Voor de bouw en renovatie van de kleedkamers komt de gemeente met een toelage van 42.000 euro over de brug.