Reus brengt vertier tijdens 'En Cours de Route'

Honderden mensen kwamen op zondagmorgen bijeen aan de Menenpoort in Ieper voor het spektakel bij de herdenkingstocht 'En Cours de Route' met Menen als eindhalte.

Omdat duizenden Belgen in de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog langs de Meenseweg op de vlucht gingen, trok een reuzengrote pop, symbool voor de vluchtende mens, over diezelfde weg. Zijn tocht startte om 10 uur aan de Menenpoort, waar de toeschouwers konden genieten van een ontbijt van verse koffie en boterkoeken, terwijl het verhaal van de vluchteling werd voorgedragen. Gedurende de ganse dag liep een poëtisch schouwspel met muziek, videomontages en teksten, in een rechte lijn, van Ieper tot in Menen. Langs een traject van achttien kilometer kwam de reus door vier gemeenten, waar hij telkens halt hield en een performance gaf. Bij elke halte was er animatie voorzien en kon er worden gesmuld en gedronken. In Zonnebeke werd gepicknickt met hoeveproducten en na vier uur werd er koffie met taart geserveerd op de Sint-Denijsplaats in Wervik. Toen de reus om 6 uur aankwam op zijn eindbestemming, op de Grote Markt in Menen, konden de toeschouwers aanschuiven voor varken aan het spit. 'En Cours De Route' werd uitgewerkt in opdracht van GoneWest en de betrokken steden en gemeentes, in het kader van het beeldende kunstproject Menin Road/Ypernstrasse. (DCH)

De mechanische reus vertrok aan de Menenpoort in Ieper. Hier werd het verhaal van de vluchtelingen verteld.
Christophe Deconinck De mechanische reus vertrok aan de Menenpoort in Ieper. Hier werd het verhaal van de vluchtelingen verteld.