Vrees voor waterellende in nieuwe verkaveling

Deze foto uit 2016 toont hoe watergevoelig het gebied is
CD&V Retie Deze foto uit 2016 toont hoe watergevoelig het gebied is
Oppositiepartij CD&V in Retie is misnoegd over de beslissing van de gemeenteraad om de wegeniswerken voor een nieuwe verkaveling goed te keuren in het binnengebied tussen Turnhoutsebaan, Pijlstraat en Hobrugstraat. De verkaveling ligt in mogelijk overstromingsgevoelig gebied en zal volgens de oppositie tot wateroverlast leiden.

De verkaveling nabij het chirolokaal krijgt elf bouwpercelen. Op het gewestplan is het binnengebied tussen Turnhoutsebaan, Pijlstraat en Hoburgstraat ingekleurd als woonzone, maar op de Vlaamse waterkaart staat het aangeduid als ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’. “Op het terrein, dat gelegen is langs de oever van het Klein Neetje, komen inderdaad vrij regelmatig waterproblemen voor”, zegt Guy Vanherck (CD&V). “Tijdens het openbaar onderzoek van de verkavelingaanvraag kwam er bezwaar. Niet alleen van buurtbewoners, die vrezen voor nog meer wateroverlast, maar ook van de chiromeisjes. Hun terrein paalt aan de verkaveling en ze vrezen voor hun toekomst.”

Tijdens de vorige legislatuur had het schepencollege een eerste aanvraag geweigerd, omdat de infrastructuurwerken, de verhardingen en de bebouwing van het project de wateroverlast voor het gebied en de omgeving enkel zullen vergroten. Een tweede aanvraag werd geweigerd wegens een negatief advies van de dienst Waterbeheer van de provincie. “Ondanks enkele kleine aanpassingen aan het dossier, werden door de technische dienst van de gemeente ook bij deze derde aanvraag nog tal van bedenkingen geformuleerd. Ook de brandweer gaf een negatief advies omdat de toegangsweg te smal is”, vervolgt Guy Vanherck. “Voor CD&V is deze beslissing onbegrijpelijk. Nieuw Retie negeert het negatief advies van de brandweer, negeert de waterproblematiek en negeert de bezwaren van buurtbewoners en jeugdvereniging.”

Behalve CD&V stemde ook N-VA tegen de wegeniswerken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.