Vandalen slaan toe op kermis

TOUWEN EN DOEKEN DOORGESNEDEN, IJZERS VERDWENEN, LICHTJES BESCHADIGD...

Bij de bungeetrampoline van Alain De Laet werden touwen en springzeilen kapotgesneden.
Ton Wiggenraad Bij de bungeetrampoline van Alain De Laet werden touwen en springzeilen kapotgesneden.
De kermis in het centrum is voor twee foorkramers afgelopen weekend in mineur begonnen. Bij Alain De Laet werden touwen doorgesneden van zijn bungeespringen en de vier doeken werden zwaar beschadigd. Op de kindermolen van Paul De Roover werden onder meer lampen stukgemaakt.

De kermis in Retie is zondag van start gegaan, maar eind vorige week kwamen de meeste foorkramers al toe om alles rustig te kunnen opstellen. Maar onder meer voor Alain De Laet was het geen aangenaam begin. Hij kreeg zaterdag te horen dat een deel van zijn kraam bungeespringen was gevandaliseerd. "Enkele touwen waren doorgesneden en enkele ijzers waaraan de tuigen hangen om de springers vast te maken, waren verdwenen", zucht Alain.

Bij Paul Deroover van Flying Circus waren vernielingen aan verlichting en molen.
Ton Wiggenraad Bij Paul Deroover van Flying Circus waren vernielingen aan verlichting en molen.

Doeken

"Maar dat was nog niet alles. Ook de vier doeken waren beschadigd. Er waren duidelijk gaten in gemaakt met een mes. Gelukkig had ik nog twee reservedoeken. Die heb ik kunnen vervangen. Een derde heb ik een beetje kunnen oplappen. Ik begrijp echt niet wat ze hieraan hebben. Wie erachter zit? Er hingen hier wel drie jongens rond die zaterdag wel heel snel die verdwenen ijzers wisten te vinden. Maar als je het niet kan bewijzen..."


Alain schat de totale schade op minstens 2.500 euro. "Zo'n springdoek kost al snel 400 euro. De setjes touwen al ongeveer hetzelfde en je moet ze allemaal tegelijkertijd vervangen, want anders geraak ik er toch niet mee door de keuring. De motor van de attractie zal ik ook weer opnieuw moeten laten afstellen. Neen, een leuk begin is het allerminst. Mijn vrije zaterdag was ook mooi naar de haaien."

Kassa

Ook Paul De Roover, die met zijn kindermolen met vliegtuigjes op de kermis staat, werd het slachtoffer van vandalen. "Ze hebben duidelijk weer in de vliegertjes gezeten", zucht Paul. "Een van de zijpanelen van de kraam is ook beschadigd. Net als een hele reeks lampjes. Ze hebben ook geprobeerd om bij de kassa te geraken, maar dat is uiteindelijk niet gelukt."


Paul De Roover (55) staat al veertig jaar op de Kempense foren. Het is niet de eerste keer dat hij of zijn collega's slachtoffer worden van vandalenstreken.


"Ooit heeft er iemand zijn behoefte gedaan in een kinderwagentje op een kraam. Of de wagentjes liggen vol frietzakken en bekertjes. In Minderhout en Rijkevorsel bijvoorbeeld, leggen we als foorkramer allemaal honderd euro uit om een externe securityfirma in te schakelen. Anders kunnen we daar helemaal niet meer gerust zijn. Mensen staan er blijkbaar niet bij stil wat een kermiskraam kost en welke moeite wij doen om alles proper te krijgen en te houden om de kinderen een aangename kermis te bieden."


Leon Van Passel en Guillaume Borremans van de Belgische Vereniging der Foornijveraars zijn niet verbaasd. "Vandalenstreken komen toch wel vaak voor. Op sommige plaatsen gaat het zelfs om elektriciteitskabels die doorgesneden worden."