Na 595 jaar eerste keizer voor gilde Sint-Sebastiaan

Luc Rotthier van de Sint-Sebastiaansgilde in Retie is voor de derde opeenvolgende keer koning geworden en mag zich voortaan kiezer laten noemen. De eerste van de handbooggilde die al 595 jaar bestaat.

Luc Rotthier verdiende titel door afgelopen zondag als eerste met pijl en boog de oppergaai van de staande wip te schieten. In de achtste ronde trof Rotthier raak. Het koningsschieten vond plaats aan Gemeenschapscentrum Den Dries in de Kerkhofstraat.


De Sint-Sebastiaansgilde viert dit jaar de 595ste verjaardag en is daarmee de oudste vereniging van de gemeente. Het is de eerste keer dat een lid wordt. Die titel krijgt Rotthier officieel wel pas in 2020, nadat hij zijn derde ambtstermijn als koning afgerond zal hebben. "Ik ben er heel blij mee", zegt Luc. "Ik keek ernaar uit, al was ik niet zenuwachtig. Ze hebben me wel proberen zenuwachtig te maken, maar dat is niet gelukt. Op zich verandert deze titel niet heel veel, wij blijven gewoon vrienden onder elkaar." Als keizer zal Rotthier samen met zijn vriendin onder meer levenslang gratis mogen deelnemen aan de teerfeesten van de gilde. (BHR)