Inge en Jan bakken na drie jaar weer frietjes

POP-UPFRITUUR 'DEN BOOG' OPENT IN TUIN VAN VROEGERE ZAAK

Het pop-upfrituur van Inge Daems en Jan Daneels opent morgen de poort.
Foto Ton Wiggenraad Het pop-upfrituur van Inge Daems en Jan Daneels opent morgen de poort.
Inge Daems en Jan Daneels keren vanaf morgen, 1 november, terug naar hun oude liefde: frieten bakken. Dat doen ze op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Boogstraat, waar ze tien jaar lang Frituur Den Horst uitbaatten. De komende twee maanden staan ze in een pop-up frituur in de tuin van de zaak.

Inge Daems en Jan Daneels zijn vertrouwde gezichten in Retie. Als metalliefhebbers, omdat ze mee het festival Frietrock organiseren en, vooral omdat ze tien jaar lang frieten bakten in Frituur Den Horst, op de hoek van de Boogstraat en de Turnhoutsebaan. Na drie jaar afwezigheid keert het koppel terug naar hun oude liefde, op dezelfde locatie. Omdat de vorige uitbaters nog tot eind dit jaar baas zijn over het gebouw, moesten Inge en Jan wel een creatieve oplossing bedenken om de periode tot begin januari te overbruggen. Dan zouden ze hoe dan ook terug achter hun vertrouwde friteuses plaatsnemen. "We wilden de mensen niet twee maanden zonder frieten zetten", legt Inge uit. "Daarom hebben we besloten om achter de zaak, op de grond waar we ook eigenaar van zijn, een pop-upfrituur te starten onder de naam Den Boog."

Tartaar à la Moemoe

Daarvoor wordt de frietwagen gebruikt die ook op Frietrock dienst doet in combinatie met de opslaghal achter de zaak waar de mensen dan rustig kunnen zitten. De ingang ligt nu dus twee maanden lang aan de kant van de Boogstraat, langs een grote dubbele poort.


Ook de oude specialiteiten keren terug op de kaart: de Keeskop, de Julien, de Juliette... En uiteraard ook de Tartaar à la Moemoe, wellicht de bekendste specialiteit van het huis.

Vaak aangesproken

"We zijn daar de laatste jaren vaak over aangesproken", vertelt Inge. "Want voor veel mensen bleven we toch 'die van de frituur'. Ze vroegen dan heel dikwijls waar ze al die dingen nog konden eten of informeerden of ze onze recepten niet konden krijgen. Die hebben we uiteraard nooit gegeven. We hebben alleszins al heel wat enthousiaste reacties gekregen als we vertelden dat we opnieuw in de frituur gaan staan. Ik denk dat we heel wat bekende gezichten snel gaan terugzien. Dat is ook het fijne eraan. Mensen die naar de frituur komen om lekker te eten, maar ook om een babbeltje te slaan. We hebben destijds met pijn in het hart afscheid genomen van de frituur, al waren we ook wel echt even aan iets anders toe. Maar het bloed kruipt duidelijk waar het niet gaan kan." Frituur Den Boog is vanaf morgen, 1 november, elke dag, behalve op maandag en dinsdag, open van 16 uur tot 20 uur.